Platendata: de 10 duurste vinylplaten uit 2017

Auteur: , Geen reacties
The Beatles in hun hoogtijdagen

Mensen gaven duizenden euro's uit aan LP's, sommige nieuw, sommige al heel oud.

Veel van ons zullen het nauwelijks meer hebben meegemaakt, maar vroeger speelden ze muziek af door middel van vinylplaten. Deze voorlopers van de CD gaan tegenwoordig voor een hoop geld over de toonbank. Discogs verzamelde gigantisch veel data over de vergane, nu weer ontzettend hippe technologie. Dit zijn de 10 duurste platen die uitkwamen en verkocht werden in 2017, met wat achtergrondinformatie over de top 3.

The Beatles – Love Me Do (single) – $14.757

Het zal niet als een verrassing komen dat The Beatles met glorie bovenaan deze lijst staan. De legendarische Britse band is altijd al populair geweest en voor deze tevens legendarisch single ontving een verkoper bijna $15.000 dollar. Waarom had iemand een schijnbaar fortuin over voor de plaat? Nu, zonder deze plaat waren The Beatles nooit bekend geworden. De eerste single van de psychedelische popgroep is dus makkelijk een stukje muziekgeschiedenis te noemen.

Sex Pistols – God Save The Queen (single) – $14.690

Ook de Sex Pistols boorden een goudmijn aan met deze plaat, want na Anarchy in the U.K. (ze waren niet subtiel met hun titels) brachten ze deze single getiteld naar het Britse volkslied uit. In 1977 zouden de punkers onder andere die twee singles opnemen op hun enige studioalbum genaamd Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols. Dat album behaalde in datzelfde jaar de nummer 1-positie op de UK Albums Chart en zonder dat album had mijn favoriete band, Green Day, nooit bestaan. Dus daar, nog een reden waarom dit stukje vinyl ruim $14.500 dollar waard is.

Billy Nicholls ‎– Would You Believe (album) – $10.324

Billy Nicholls is misschien niet bij iedereen bekend, maar zijn psychedelische debuutalbum was een goede voedingsbodem voor toekomstige hits. Niet van hem, welteverstaan, want Nicholls werd vooral bekend door andere artiesten, die liedjes van hem coverden. Dat leverde onder andere covers op van I Can’t Stop Loving You (Though I Try), door onder andere Leo Sayer, The Outlaws en Phil Collins.

Röyksopp ‎– Melody A.M. (album) – $8.728

Charlie Patton ‎– Love My Stuff / Jersey Bull Blues (album) – $7.132

Pet Shop Boys ‎– Yes (album) – $7.000

Forever Amber ‎– The Love Cycle (album) – $6.714

Leaf Hound ‎– Growers Of Mushroom (album) – $6.184

Speed, Glue & Shinki ‎– Speed, Glue & Shinki (2xLP) $5.205

The Flaming Lips ‎– 24 Hour Song Skull (album)Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).