Playstation 4 loopt steeds verder uit op de Xbox One

Xbox One vs Playstation 4
De Playstation 4 is de koning onder de gameconsoles en het ziet er niet naar uit dat dit de komende jaren gaat veranderen.

De Playstation 4 heeft al vanaf het begin een duidelijke voorsprong op zijn rivaal van Microsoft. Een comfortabele voorsprong want volgens onderzoeksbureau Strategy Analytics zal de console van Sony de komende jaren steeds verder uitlopen op de Xbox One. Het bureau voorspelt dat er in 2019 wereldwijd 80 miljoen PlayStation 4 consoles worden gebruikt, tegenover 57 miljoen Xbox One exemplaren.

Verschillende game-consoles in omloop

De PlayStation 4 is hard op weg om het succes van de PlayStation 2 en Nintendo Wii te evenaren. In het eerste jaar verkocht Sony 18,5 miljoen exemplaren. Van de PlayStation 2 waren dat er in het eerste jaar 20,1 miljoen en van de PlayStation 3 maar 10,5 miljoen. De PS3 verkocht beduidend minder goed vanwege de hoge introductieprijs.

De Xbox One heeft een achterstand opgelopen doordat deze initieel te duur in de markt is gezet. Inmiddels is de prijs ongeveer gelijk aan die van de PS4. In het eerste jaar verkocht Microsoft 12,4 miljoen exemplaren van de Xbox One.

Kiezen?
Er zijn altijd al twee kampen geweest: het Playstation-kamp en het Xbox-kamp. Een keuze tussen één van de twee wordt meestal niet op rationele gronden gemaakt, maar is doorgaans een kwestie van smaak. Voor beide consoles zijn schitterende games beschikbaar, maar bedenk wel dat het platform waarvan de meeste consoles in omloop zijn, voor game-ontwikkelaars doorgaans het meest interessant is. En toch gaat ook deze stelling niet altijd op, omdat zowel Sony als Microsoft meer dan bij uitzondering bereid zijn om flink in de buidel te tasten om een nieuwe game exclusief voor hun console te laten ontwikkelen.