PlayStation 4 systeemupdate slaat plank volledig mis

Duurt laaang
Duurt laaaang!

Sony rolt langzaam de bèta-versie van firmware-update 7.00 uit onder gebruikers, zo melden gamers op het Resetera-forum. De update moet het installeren van systeemupdates soepeler maken voor de gebruiker, maar de winst die hierop behaald wordt is marginaal, terwijl het meest tergende aan iedere PlayStation-update blijft.

Het is half 5, je hebt al de hele dag met snijdende anticipatie naar de klok gekeken. ‘Nog een half uurtje, dan kan ik naar huis om eindelijk de nieuwe GTA-update te spelen.’ Eenmaal thuis aangekomen werk je je bord eten zonder enige aandacht naar binnen en je knalt PlayStation aan. Daar zie je de gedoemde woorden staan: ‘System Software Update’. Daar gaat je avond.

Het is een lichtelijk aangedikte, toch realistische weergave van de impact van updates. Sony wil het bovenstaande probleem verhelpen met firmware 7.00; je PlayStation 4 hoeft niet meer zo vaak opnieuw op te starten tijdens een update. Tja, leuk en aardig, maar daar gaat het grootste gedeelte van de tijd helemaal niet zitten. Het downloaden en daadwerkelijk uitpakken en installeren van de update duurt altijd het langst.

Forum-gebruikers klagen dan ook zeer terecht over het feit dat het updaten van games zou moeten worden aangepakt. De kopieer-functie, het soms urenlange installeren van een relatief kleine update en de soms trage downloadsnelheid van PSN zouden wel een ‘firmware-update’ kunnen gebruiken.

De update brengt overigens ook iets positiefs voor gamers die een heleboel (gamer)vrienden hebben. De Party-functie is namelijk uitgebreid van een maximum van 8 spelers, naar een maximum van 16. Je kunt straks dus met twee kees zoveel spelers samenspelen.

Al met al kan het update-probleem realistisch gezien alleen aangepakt worden met vernieuwde hardware (zoals een snellere SSD-schijf). Niet heel gek dus, dat we allemaal wachten op de PlayStation 5, die inderdaad onder andere een razendsnelle SSD zal gaan krijgen. Het mooiste van alles? Je neemt straks al die reeds langzaam geüpdatete games met saves en al mee naar je PS5.

Lees ook: Dit is een PlayStation, Xbox, Switch én Game PC in één!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *