PlayStation 5 en Xbox Series X veel duurder dan gedacht

Auteur: , 4 Reacties

Om echt van alle innovatie te genieten moet je wel heel diep in de buidel tasten...


Natuurlijk is het nog wachten op de officièle lancering van de PlayStation 5 en Xbox Series X, maar langzaam aan wordt er meer bekend over de specificaties en prijzen. Nu blijkt dat er een fikse adder onder het gras te vinden is.

Het is namelijk al bekend dat beide consoles de mogelijkheid bieden om games in 4K-resolutie te ervaren. Daarnaast komen er veel nieuwe opties om de beleving van games te optimaliseren. Je kunt hierbij denken aan mooie grafische opties, maar ook toepassingen die cruciaal zijn voor een goed resultaat. Hierbij kun je denken aan het terugdringen van latentie, versnelde transport van beelden en het makkelijk wisselen in gebruik van media.

Nu is er al genoeg te doen over de prijs van de nieuwe spelcomputers, maar analisten ontdekten dat er nog een prijsverhogende factor een rol speelt. De game-ontwikkelaars zullen zich namelijk naar de maximale mogelijkheden richten en daarop hun games ontwerpen.

Hier kun je optimaal gebruik van maken als je de console verbindt met de HDMI-2.1 poort op jouw tv. Nu heeft elke moderne tv natuurlijk wel een HDMI-poort, maar als je goed kijkt is dit een HDMI 2.0 poort. De HDMI 2.1-technologie is namelijk alleen te vinden op (sommige) televisies uit 2019 en 2020.

Hoewel je jouw nieuwe console natuurlijk ook gewoon via de HDMI 2.0-poort kunt verbinden mis je daardoor dus veel opties die de nieuwste consoles juist zo aantrekkelijk maken. Sterker nog, met de aanschaf van een nieuwe console die je op een oudere tv gebruikt zet je jezelf op achterstand tegen gamers die wel een nieuwe tv nemen. Dat klinkt als het kopen van een Ferrari en er vervolgens een motor van een degelijke middenklasser inzetten.

Kortom, de nieuwste console kan wel eens duurder worden dan gedacht.

Bron: BGR4 reacties

Alsof ook maar iets vanaf nu goedkoper wordt …
Ok, brandstof tijdelijk want de staat loopt nu flink wat BTW mis omdat de prijzen gedaald zijn en mensen minder verplaatsen en dus minder verbruiken en minder boetes rijden. Kwestie van tijd voor een extra heffing straks omdat te compenseren.
Ehh wat zegt het gebruik van een HDMI 2.1-poort nou over de prijs van een console? HDMI 2.0 biedt overigens genoeg bandbreedte voor 4K op 60fps met 10bit HDR. Pas bij een combinatie van een hogere resolutie, hogere framerate en HDR met metadata is de grotere bandbreedte van HDMI 2.1 nodig. 8K op 60fps zit er met de komende generatie van consoles nog lang niet in, net als 4K op 120fps. Alleen HDR met metadata kan dus ontbreken als een tv met HDMI 2.0 wordt gebruikt. Dan is het nog de vraag of gameontwikkelaars voor HDR10+ kiezen of Dolby Vision. Zonder duidelijkheid daarover heb je mogelijk alsnog niks aan een HDMI 2.1 poort op je tv.
Tja. We willen F I C T I E nu eenmaal zo echt mogelijk beleven, net als onze games. En dat kost geld.
Klopt helemaal Jaspelino!
Met HDMI 2.0 kan je makkelijk 4k in 60fps spelen. De meeste tvs van 5 jaar terug hebben al hmdi 2.0. Nergens voor nodig voorlopig, die hdmi 2.1!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).