PlayStation Classic reviews: Overpriced maar awesome

Klein maar fijn
Hij kan meer dan de Nintendo-equivalent maar is het de prijs waard?

De laatste tijd komen en links en rechts retro consoles uit en ook PlayStation wilde op de hype – wellicht gestart door de NES Classic – meesurfen. Dat is grotendeels gelukt met de PlayStation Classic, want de klassieke PlayStation 1 laat het hart van veteranen consolegamers grotendeels sneller kloppen.

Engadget
Het eerste dat Engadget aanstipt is de keuze van games. In dit artikel zetten we het twintigtal ‘klassiekers’ op een rijtje en het moge duidelijk zijn: de selectie is niet om over naar huis te schrijven. Dat was dan ook terecht een van de grote minpunten volgens onze Ruben.

“Over het algemeen is de PSC een beetje een twijfelgevalletje. Aan de ene kant is het geweldig voor je als je van retro games houdt (en je de NES Classic en SNES Classic al hebt) en je wilt je collectie aanvullen. (…) Aan de andere kant betaal je $100 dollar om 23 jaar oude games te spelen terwijl je voor een tientje een port kan kopen voor veel van de meegeleverde games, zonder dat je daar willekeurige titels als Intelligent Qube bij krijgt.”

The Verge
The Verge slaat wat mij betreft de spijker op de kop met de vergelijking met de Nintendo-equivalenten. Ja, het is een ongegeneerde kopie van het concept, maar je krijgt voor de hogere prijs ook wat meer terug. Nee, niet wat betreft de hoeveelheid games, maar ze zijn in elk geval in 3D. Ik maak in dit artikel een vergelijkbare vergelijking; hoewel het om klassiekers gaat zijn ze vandaag de dag nog steeds meer dan speelbaar. De klassiekers van Nintendo zijn gewoon een beetje obsoleet.

“Al met al is de PS Classic een vertrouwd, solide gemaakt apparaatje en het is makkelijk om te zien waarom hij zo populair is bij voormalig PS1-eigenaren. Dat in combinatie met de waarschijnlijkheid dat Sony wel genoeg van deze consoles maakt, maakt het des te verleidelijker om er eentje te kopen in de toekomst.” The Verge refereert hiermee naar de relatief hoge prijs en de waarschijnlijkheid dat hij ooit nog voor minder in de winkels gaat liggen.

Independent U.K.
Uiteindelijk is het heel simpel volgens Independent: de PlayStation Classic is een nostalgie-simulator. Hoewel de line-up aan games behoorlijk vreemd is, neemt dat niet weg dat dit volgens het medium een van de betere emulators op de markt is. Je krijgt games in 3D en dat is die paar extra tientjes meer dan waard. Dat niet alleen, ze beschrijven de ervaring met een hoop emotie die de klassieker tevens bij de gebruiker zou kunnen opwekken.

“De ervaring die je hebt met de PlayStation Classic komt soms gevaarlijk dicht bij iets wat je kunt beschrijven als ontroerend. Het is niet de leuke nostalgie van Nintendo, maar iets wat diepzinniger is. Je hebt een gemixt gevoel, waaronder verbazing over de nu antieke prestaties van de developer, een waardering voor hoe ver gamen nu is gekomen en een stortvloed aan herinneringen over de eerste keer dat je in aanraking kwam met de console en zijn games. Dat alles, en simpelweg een hoop plezier.”

4 reacties

 1. Ik wacht wel op een lagere prijs, En een mooie subtiele hack die een paar gig toevoegt zodat je daar nog veel meer (betere) roms op kunt zetten.

  Ik heb overigens een hoop games origineel, maar speel om duidelijke redenen altijd met gebrande kopietjes, als het even kan (Als ik niet te lui ben) mijn eigen kopietjes 🙂

 2. Ik zie echt de lol niet in van dit soort initiatieven. Het is namelijk één keer leuk, een middagje hooguit, en daarna verdwijnt zo’n apparaat waarschijnlijk in de kast om er over drie of vier jaar pas weer uitgehaald te worden voor de vrijmarkt op Koningsdag o.i.d. En dan is die aanschafprijs net ff te gortig.

  -edit: dank u, is inmiddels gefixt-

  • @rrrobert: ik heb de Nintendo Classic NES en gebruik deze elke keer ik alleen op hotel moet voor ’t werk.
   Ideaal, usb en hdmi op tv aansluiten en lelker vanuit bed spelen!
   Ik twijfel voor SNES en kan niet wachten op N64 mits aanwezigheid van Goldeneye

   • @benoche: jij bent 1 van de uitzonderingen. Het overgrote deel van deze dingen worden gekocht door dertigers en vooral veertigers met nostalgische gevoelens.
    En idd, een keer leuk op een middagje en daarna de kast in …

    Kinderen van tegenwoodig vinden dit doorgaans maar niks en snappen de hype helemaal niet.

    Nostalgie is overrated …. En dat is een feit !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *