Politie gaat een soort Pokémon app gebruiken

Auteur: , 13 Reacties
Pokemon Police

De inventiviteit van de game-industrie helpt de Blauwe Brigade. Wie had dat gedacht?

De politie gaat met zijn tijd mee, gelukkig. In een interview met de Telegraaf weet korpschef Erik Akerboom te melden dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van online applicaties. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe applicatie om gestolen auto’s terug te vinden. Het is niet alleen dat de applicatie lijkt op de de Pokémon app, ook de naam is er van afgeleid: ‘Automon’. I kid you not.

Het is de bedoeling dat burgers kentekens kunnen fotograferen. Via de app kunnen ze dan checken of deze auto gestolen is. Zeg maar het werk van een politieagent, maar dan uitgevoerd door een fanatieke autospotter. Het kan ook andersom: dan wordt er via de app gevraagd naar een specifiek kenteken van een auto die gestolen is. Met de app kan de politie bepalen in welk gebied de mensen worden op de hoogte worden gehouden. Het heeft geen zin om in Groningen een melding te doen van een vermissing in Middelburg, bijvoorbeeld.

Maar waarom zou je hier aan mee werken? Nou, je kan namelijk punten krijgen als je een gestolen auto hebt gevonden. Wat je met die punten kan is vooralsnog onduidelijk. Daarom kunnen wel een balletje opgooien: korting op de verkeersboetes die onlangs zijn aangekondigd. Of de vrijheid om rechts te mogen inhalen. Tussen 23:00 en 05:00 een hogere maximumsnelheid op de snelweg is ook prima.

De applicatie is slechts één onderdeel van de nieuwe projecten van de politie in het kader van ‘Politie van de Toekomst’. Er komt ook een app om vermiste personen op te sporen. De politie kijkt niet alleen naar buiten, maar wil zichzelf ook verbeteren. Zo gaat er gebruik gemaakt worden van speciale software die opvallend gedrag van politiemedewerkers kan traceren.13 reacties

Niet helemaal eens met de opmerking over de locatie. Voor het werk zit ik veel op de weg en kom ik nog wel eens ergens. Zou het een sport vinden om overal op te letten.
@brokkenpiloot: Dat niet alleen. Een gestolen auto in Groningen kan 3 uur later ook in Utrecht opduiken…
Vraag mij af of de fiscus ook toegang gaat krijgen tot deze info, vinden ze vast geweldig …
Privacy waakhonden kom er maar in, in 3, 2, 1…
@RRRobert: en terecht. We verworden op deze manier tot een soort panopticon maatschappij met 24/7 controle door justitie en de buurman onder het mom van “de gedupeerden helpen” laat ze eerst een fatsoenlijk budget vrij maken voor de politie in plaats van op termijn burgers elkaar te laten verklikken voor 3 wietplantjes of vuilnis wat een dag te vroeg is buiten gezet. Dit soort initiatieven staan op een glijdende schaal waar niemand echt vrolijk van wordt
@wheresmycossie: absoluut. Dit is de DDR 2.0, als burgers actief hun medeburgers gaan controleren.
Gotta catch’em all
Zal de buurman leuk vinden!
Krijg hier toch een beetje een Stasi-gevoel bij. In Oost-Duitsland kon je ook niemand vertrouwen en hielpen ‘brave burgers’ mee om je te verlinken als je iets illegaals deed.
Niet dat ik het stelen van auto’s goed wil praten, in tegendeel. Maar wie weet wat de volgende stap is? Dat je buurman de politie app gebruikt als je dubbel geparkeerd staat? Dat iedereen een filmpje kan insturen als je een keertje te hard rijdt?
Ik woon toevallig in Middelburg
Voor elke gestolen auto die je opspoort krijg je extra Pokemonballen.
Waarschijnlijk krijg je bij genoeg punten een veer in je reet…
Dit gaat toch niet werken. Dit gaat toch niemand doen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).