Politie mag smartphones niet zomaar meer doorzoeken

Auteur: , 1 Reactie
Politie-smartphones

Het Hof heeft geoordeeld dat de Nederlandse politie niet zomaar meer in beslag genomen smartphones mag doorzoeken.

Volgens het Hof Arnhem-Leeuwarden zou dit ongevraagd doorzoeken van smartphones in strijd zijn met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Tot nu toe vielen smartphones ook onder de algemene regels die gelden voor in beslag genomen goederen, wat betekende dat agenten ze zomaar in konden zien.

Privégegevens
Omdat smartphones tegenwoordig vol staan met privé-informatie, moet de wet volgens het Hof aangepast worden. Deze wet werd opgesteld in een tijd waarin smartphones nog niet eens bestonden, dus is het tijd voor een nieuwe kijk op de regels en een herziening van de wet.

Zonder duidelijke grenzen op dit gebied schiet de Nederlandse regelgeving volgens het Hof dan ook tekort, en is er sprake van een ‘onbegrensde onderzoeksbevoegdheid van de politie’, en dat is in strijd met het Europese verdrag voor de Rechten van de Mens.

Aanleiding
Het Hof deed deze uitspraak naar aanleiding van een zaak over openbare geweldpleging. Tijdens de rechtszaak voerde de politie een Whatsapp-gesprek van de verdachte aan als bewijs, die op zijn smartphone stond. Volgens de advocaat is dit toegestaan, maar geldt de huidige regelgeving niet voor situaties waarin de telefoon volstaat met privé-informatie. Het Hof is het hier dus mee eens.

Het Openbaar Ministerie heeft nog niet gereageerd, maar zegt later met een officiële verklaring te komen, zo schrijft Nu.nl.1 reactie

Mijn telefoon is toch versleuteld. Dus veel succes met doorzoeken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).