Politie nu al dol op vingerafdrukscanner iPhone 5S

Auteur: , 4 Reacties

De iPhone 5S zet een volgende stap in de eliminatie van wachtwoorden. De Touch ID-vingerafdrukscanner ontgrendeld namelijk je telefoon, verifieert aankopen, en wie weet welke functies Apple er in de toekomst aan weet te koppelen. Maar heeft de politie hiermee een manier om makkelijker bij data te komen?

Nemo tenetur

Het zwijgrecht vloeit voort uit het beginsel van nemo tenetur prodere se ipsum, wat letterlijk “niemand is gehouden tegen zichzelf (bewijs) te leveren”. Dit betekent dat je geen wachtwoorden aan de politie hoeft te geven, zolang de wet nog bestaat althans. Als het geopperde decryptiebevel van Minister Opstelten erdoor komt, kan dat namelijk wel eens radicaal wijzigen.

Wellicht hoeft justitie daar voor iPhone-gebruikers niet op te wachten, aangezien de wet – die in Amerika is het vastgelegd in het vijfde amendement – niets zegt over vingerafdrukken. Die kunnen dus gewoon worden afgenomen, en advocate Marcia Hofmann schrijft in Wired dat niets de politie in de weg om even je iPhone te unlocken met je vinger, zodat ze door je data kunnen grasduinen.

Tip van de Dag: sla je criminele plannen niet op op een iPhone 5S. Als je de telefoon 48 uur niet gebruikt is er overigens niets aan de hand, dan moet je hem alsnog met een wachtwoord unlocken.4 reacties

ik hou het wel bij patroonbeveiliging op men android
Dat die optie er op zit wil niet zeggen dat straks iedere 5s bezitter het gaat gebruiken, laat staan een crimineel, die vaak meerdere mobieltjes gebruikt.
@integraturbo: als je de optie niet gebruikt heb je geen 5s nodig, want dat is nu net het enige vernieuwende aan de s versie.
want een 64bit cpu is pas interessant bij meer dan 4gb RAM en dat heeft een iphone nog lang niet.
@Jantje_555: Niet per se. Iemand die al 3 of 2 jaar rond loopt met een 4 of 4s en een opvolger zoekt.

Ontgrendelen met je vinger is sowieso omslachtig. Moet je de iPhone eerst met je ene hand vast houden om vervolgens met de vinger van je andere hand te unlocken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).