Politie ontkent afluisteren WhatsApp

Whatsapp
We hadden al zo’n vermoeden dat de politie het versleutelde WhatsApp-verkeer niet massaal zit te monitoren, de politie geeft nu zelf uitsluitsel.

“De berichtgeving in de media waarin wordt gesteld dat de politie via het chattprogramma WhatsApp een bericht zou hebben onderschept van een supporter van de voetbalvereniging Fortuna Sittard is onjuist’

Ofwel, de jongeman die via audioberichten in een groepsgesprek zei iets van plan te zijn met een bom bij de wedstrijd Fortuna Sittard – MVV van 4 oktober is niet gepakt vanwege het afluisteren van de immens populaire berichtendienst.

Anonieme tip

De politie zegt wel een tip te hebben gekregen dat de man mogelijk iets van plan zou zijn met een bom. Aangezien er tijdens de vorige editie van de voetbalwedstrijd in 2012 tussen beide voetbalclubs een incident met een vuurwerkbom was -waarbij diverse mensen verwondingen opliepen- nam de politie deze melding serieus op. En dus werd de knul opgepikt door vier agenten in burger, die kwamen aanscheuren in een Volkswagen Golf GTI.

Het gesprek verliep als volgt:

Moeder: “Vraag pap eens of hij tijd heeft”
Vader: “Ik ga mee! Lijkt mij leuk, maar hopelijk geen bommetje gegooid daar”
Zoon: “Doe toch normaal man. Tjsonge tjsonge! Ik heb zelf een bom gemaakt. Dikke bommmm, haha.”

Hoe de politie uiteindelijk aan de tip is gekomen, zeggen ze niet:

“In het krantenartikel wordt gesteld wordt dat de politie de informatie te weten moet zijn gekomen door het afluisteren van dit chattprogramma. Dit is nadrukkelijk niet het geval. De politie had deze informatie namelijk via een anonieme bron gekregen.”

In ander nieuws: Journalist Glenn Greenwald, die de gelekte NSA-documenten van Edward Snowden publiceert, zegt in de Volkskrant dat we ‘nog geen idee van de omvang van de Amerikaanse spionage in Nederland’ hebben. Leuk.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *