Politiechef: verdachten op internet zetten is prima

Verdachten
Jongens en meisjes, allemaal even luisteren naar politiechef Henk van Essen: “Wat mij betreft is het recht op privacy geen absoluut recht”. Als het aan Henk ligt is het prima als burgers foto’s en video’s van verdachten op internet zetten, om zo opsporing te bespoedigen.

In de richtlijn van het College Bescherming Persoonsgegevens staat juist dat dit soort zaken niet mogen. Ook pleitte het College Bescherming Persoonsgegevens er in 2011 nog voor dat er hoge boetes zouden moeten staan op het online plaatsen van dat soort informatie. Ook de politie en het Openbaar Ministerie staan niet te springen als zoiets gebeurt. Toch zien we de laatste tijd steeds vaker dat het het grote publiek ervoor kan zorgen dat verdachten snel gevonden worden. Een Facebook profiel is immers zo boven water gehaald.

Uiteraard is de politiechef niet van mening dat mensen eigen rechter moeten spelen. Het online plaatsen van beelden zou moeten leiden tot herkenning, opsporing, aanhouding en vervolging van de verdachten. (via: ad.nl)

Nog geen reacties

  1. “In de richtlijn van het College Bescherming Persoonsgegevens staat juist dat dit soort zaken niet mogen”.

    Dat zal best, feit is echter, dat als je aangifte doet jegens bijvoorbeeld een asociale familie waarvan er iemand je met de dood heeft bedreigt, de politie doodleuk jouw adresgegevens aan dergelijke lui laat zien zodat die dus even fijn verhaal kunnen komen halen. Ik heb dit van redelijk dichtbij mee gemaakt. De privacy van het slachtoffer word(hoe verbazingwekkend) niet serieus genomen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *