Politiefail: geheime documenten waren vindbaar via Google

Auteur: , Geen reacties
Politiefail: geheime documenten waren vindbaar via Google

Niet zo handig natuurlijk. Politiedocumenten vol namen van verdachten op een server zetten die door Google wordt geïndexeerd.

“Een omvangrijk veiligheidslek.” Zo omschrijft het NRC de vondst van tientallen vertrouwelijke politiedocumenten. Deze stonden geparkeerd op een server van een boekhouderswebsite. Hoe ze daar gekomen zijn? Een familielid van de boekhouder schijnt een systeembeheerder bij de politie te zijn, en plaatste de info op een onbeveiligd deel van de site. Waarom hij dat deed is onbekend.

Door simpelweg de naam van de verdachte in Google in te voeren, werden de documenten gevonden, aldus het NRC. Een greep uit de vondst: observatieverslagen van een groep jongeren die ervan verdacht wordt naar Syrië te willen reizen, het netwerk rond een leider van een criminele organisatie, en data van de CIE (Criminele Inlichtingen Eenheid), een geheime afdeling binnen de politie die gebruik maakt van informanten.

De politie is op zijn zachtst gezegd not amused over de lekkage van uiterst gevoelige data. In een reactie laat de politie weten:

“De Rijksrecherche is inmiddels een strafrechelijk onderzoek gestart. De medewerker is buiten functie gesteld. Of het gevolgen heeft voor lopende onderzoeken wordt bekeken samen met het Openbaar Ministerie.”

Daar gaan dus koppen rollen. En misschien wel meer. De gegevens zijn direct na ontdekking verwijderd van de server.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).