Pono-muziekspeler van Neil Young: beter dan een iPod

Auteur: , 7 Reacties
Pono-muziekspeler

De Canadese muziekmaker Neil Young (68) wil de markt van losse mp3-spelers nieuw leven inblazen met de Pono. Een muziekapparaat dat net even wat betere audiokwaliteit levert.

Meer dan een jaar geleden kondigde Neil Young al aan dat hij met de Pono zou komen, nu is er ook een lanceerdatum van zijn Kickstartercampagne bekend. Vanaf 15 maart openen de orderboeken en kun je het apparaat voor $399 (ong. €290) pre-orderen. De Pono word gemaakt in samenwerking met Ayre Acoustics. De speler richt zich voornamelijk op audiofielen die graag muziek van hoge geluidskwaliteit luisteren waarvoor de 320 kbps-bitrate van bijvoorbeeld Spotify zelfs niet goed genoeg is. De afnemende kwaliteit van muziek is voor Young dan ook al jaren een grote bron van irritatie.

De driehoekige Pono heeft een audiochip (DAC, ESS ES9018) die beter is dan wat nu wordt aangeboden in mp3-spelers. Welke muziekkwaliteit Young precies wil gaan aanbieden is nog niet bekend, maar we mogen er vanuit gaan dat het van cd-kwaliteit is. Ofwel 1411 kbps, 44,1KHz en 16 bit.

De Pono heeft een LCD touchscreen, drie fysieke knoppen en 128 GB aan opslagruimte dat middels geheugenkaarten kan worden uitgebreid. De komst van de Pono valt samen met de muziekdienst PonoMusic.com waar straks muziek in hoge kwaliteit gestreamd zal worden.7 reacties

Altijd leuk, discussies over geluidskwaliteit in relatie tot bitrate en sample frequentie.

Voor de liefhebber (je moet wel even ervoor gaan zitten) een leuke verhandeling over digitale audio: http://m.youtube.com/watch?v=d7kJdFGH-WI
De speccs liegen er niet om, maar het ziet er gewoon niet uit als een apparaat van 300 euro.
Ook geen bijster handige vorm, zo driehoekig. Maar ik vind het an sich een goede ontwikkeling dat er oog (oor?) is voor geluidskwaliteit. Met in-ear koptelefoons ga je het verschil waarschijnlijk niet zo merken, maar met een beetje knappe koptelefoon is het echt genieten geblazen.

Overigens is de hardware van een beetje MP3-speler qua hardware meer dan prima in staat om een lossless formaat af te spelen, dus dit apparaatje is door de gevestigde orde van fabrikanten prima uit de markt te drukken. Alleen een beter DAC gaat denk ik geen enorme afzet garanderen voor de Pono.
Ik las toch iets anders dan Pono-muziekspeler..
@IssamR: Ik ook, slechte zaak
@IssamR: Hahahaha

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).