Prijs voor hoogleraar met ziektevoorspellende computer

Simon Stevin
De Simon Stevin Meester-prijs, de belangrijkste Nederlandse prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek, is gewonnen door Wiro Niessen. Hij richt zich op het ontwikkelen van ziektevoorspellende computersystemen.

Aan de prijs is een bedrag van 500.000 euro verbonden. Niessen is hoogleraar Medische Beeldverwerking aan het Erasmus MC en de TU Delft.

Het winnende systeem van Niessen combineert gegevens van tienduizenden MRI-scans en CT-scans. Deze data, afkomstig van zowel zieke als gezonde mensen, wordt vervolgens gebruikt om voorspellingen te doen. Zo kunnen diagnoses veel eerder worden gesteld en kunnen artsen preventieve maatregelen nemen en gerichter behandelen. Het systeem is ontwikkeld voor hartzieken en neurologische aandoeningen (Alzheimer bijvoorbeeld). Volgens Niessen is dat echter nog maar het begin:

We zijn op weg naar een nieuwe diagnostiek die de arts als individu naar de kroon kan steken. Ons onderzoek leidt niet alleen tot betere diagnostiek, maar ook tot betere prognostiek. Daardoor kunnen we uiteindelijk betere behandelkeuzen maken. Dat betekent niet per definitie meer of vroegere behandelingen, maar juist ook minder behandelingen die achteraf gezien niet nodig waren.

Hij zeg verder dat de ziekte van Alzheimer bijvoorbeeld al tien tot vijftien jaar voordat hij optreedt kan worden opgemerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *