Privacyvoorwaarden Google in strijd met Nederlandse wet

Google schendt privacy in Nederland
Auw! Google is op de vingers getikt door het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

Uit onderzoek van deze instantie blijkt dat de zoekgigant sinds de invoering van de herziene privacyvoorwaarden (per 1 maart 2012) in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) handelt. Google zou zonder te informeren en zonder toestemming teveel informatie verzamelen over internetgebruikers.

Volgens het CBP koppelt Google persoonsgegevens van internetgebruikers, die via allerlei verschillende Google-diensten worden verkregen, zonder de gebruikers daarover vooraf goed te informeren. En zonder daarvoor toestemming te vragen. CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm omschrijft het als volgt:

“Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming. En dat is bij wet verboden”

Ook als je geen gebruik maakt van Google-diensten zoals YouTube, Gmail, Drive of de zoekmachine verzamelen ze informatie over je. Omdat er wereldwijd meer dan twee miljoen websites zijn die reclames van Google, AdWords, vertonen verzamelt men via advertentiecookies alsnog informatie.

Dit doet Google zodat ze veelal gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen, die beter aansluiten bij de persoon die ze te zien krijgt. Wat voor straf Google krijgt en of ze überhaupt gestraft gaan worden is nog niet bekend. Het CBP heeft Google uitgenodigd voor een hoorzitting, waarna de toezichthouder zal beslissen over de inzet van handhavende middelen.

Het volledige verslag van het CBP is hier te lezen, voor de liefhebbers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *