Project Cars-maker komt met eigen console?!

Go for it, SMS
Een 1 april-grap, gigantische PR-blunder of een revolutionair idee.

De game-industrie is een constant evoluerende markt waarbij innovatie, hypes en een heleboel gekke ideeën het landschap vormen. Er zijn daarentegen twee dingen compleet vastgeroest in die industrie: PC-gamers zijn superieur en er bestaand 3 levensvatbare consoles. De makers van de Project Cars-serie, Slightly Mad Studios (SMS), zijn dus meer dan ‘slightly mad’ geworden, en komen volgens de CEO van de studio met een eigen console.

Ian Bell, de betreffende CEO, laat in de onderstaande Tweet weten te werken de zogenoemde Mad Box, een speciale open-source console die gericht is op VR-functionaliteiten. Ja, die technologie die absoluut awesome is, maar die niemand eigenlijk ziet zitten. SMS gaat hier vol op inzetten.

Het bedrijf is nu in gesprek met een hardwarefabrikant om uiteindelijk een console op de markt te brengen (over drie jaar) die net zo krachtig is als een zeer snelle computer van over 2 jaar. De console gaat volgens Bell 4k ondersteunen en VR met 60FPS genereren. Wat?

De reacties op de aankondiging lopen uiteen van milde positieve spanning tot absoluut schatergelag. 60FPS is enigszins laag en de meeste VR-sets draaien dan ook op 90FPS (omdat minder de gebruiker al snel ongemakkelijk en misselijk kan laten voelen). Mensen die op de post reageren krijgen dan ook uitleg van Bell: “60FPS per oog.” Wat dat precies betekent weet niemand.

https://twitter.com/bell_sms/status/1080468977019584512

Misschien bedoelt hij in totaal 120FPS (wat heel netjes zou zijn) maar misschien haalt hij de ververssnelheid van de daadwerkelijk bril door de war met de hardware-limitaties van de console. Ik weet het niet. Hij claim daarentegen wel dat de console 120FPS kan genereren en dus potentieel twee schermen van 60FPS kan voorzien. Werkt dat überhaupt zo?

Verder antwoordt Bell op andere vragen van Twitteraars. Zo moet de console compatibel zijn met allerlei PC-equipment (zoals de Oculus Rift, HTC Vive, joysticks etc.) en wordt het apparaat goedkoper dan $1500 dollar.

Maar laten we even keihard en heel eerlijk zijn: dit is natuurlijk een gigantische blunder van SMS. Gevestigde consoles zitten muurvast in het huidige segment terwijl nieuwkomers zoals de Steam Machine en PlayStation Classic geen schijn van kans hebben. Daarnaast is het een PR-blunder om – 3 jaar voor de release – met ‘features’ te gaan smijten. Sterker nog, SMS is nog in gesprek met een hardwarefabrikant dus het bedrijf weet nog niet eens of alle eisen realistisch zijn.

Reageerders stellen dan ook dingen als: “Dit is een 1 april-grap, toch?”, “Gefeliciteerd met bankroet zijn” en “klinkt gek, maar slechts ‘slightly'”.

Maar alle gekkigheid op een stokje, ik gun het SMS wel. Bell zegt het zelf in een comment: “We zijn hier niet aan het flauwekullen. Dit is meer dan next gen. We hebben al zo lang subtiele veranderingen geaccepteerd. Het is tijd om de lat hoger te leggen. Substantieel hoger.” Ga ervoor, zou ik zeggen. Maar eerlijk is eerlijk, ik denk dat er slechts één studio op aarde is het geld en de manschappen heeft om dit idee waar te maken, en dat is Fortnite’s steenrijke Epic Games. En die hebben hun bankrekening al geleegd voor een game webshop.

Nog geen reacties

  1. Ik ga het met argus ogen aanzien. Heb geen goede hoop dat dit goed voor ze zal aflopen.
    Om een console goed op de markt te krijgen heb je een enorm kapitaal nodig, en zoveel kapitaal hebben ze niet.

    Kijk naar Microsoft met destijds de Original Xbox, hier hebben ze enorm veel geld voor uitgetrokken. Na het debacle met de RROD op de 360 heeft het ze al miljarden gekost. Ik geloof dat ze destijds ook weinig tot geen winst hebben gemaakt met de gaming divisies van het bedrijf.

    Een andere uitgever die het heeft geprobeerd en serieus kans had was Valve met de Steam Machines. Verkapte PC’s in een kleiner kastje. Helaas heeft dat ook gefaalt omdat het gewoon te duur was en de echte PC gamers al een fatsoenlijke gaming pc hadden staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *