Providers moeten terroristische content sneller offline halen

Auteur: , 2 Reacties
Terrorisme-offline-halen

In een reactie op de aanslagen in Parijs van vorige week, zijn er nieuwe regels opgesteld die ervoor zorgen dat providers sneller moeten reageren om haatdragende en terroristische boodschappen van het internet te halen.

Een groot aantal Europese overheden, inclusief Canada en de Verenigde Staten, heeft een nieuwe verklaring ondertekent die opgesteld is als een reactie op de aanslagen in Parijs.

De wet
De verschillende overheden (Ivo Opstelten namens Nederland) besloten dat het internet niet gebruikt mag worden als middel om terroristisch of haatdragend materiaal te verspreiden. Hoewel het internet nog steeds moet fungeren als ‘forum voor de vrije meningsuiting’, moet het zich vanaf nu wel beter aan de wet gaan houden.

Dit betekent dat providers er een nieuwe klus bij krijgen: namelijk het strenger monitoren van de content die door hun klanten online wordt gezet. Op het moment van schrijven is het nog onduidelijk of het hier om internet- of hostingproviders gaat, en of er juridische gevolgen aan kleven.

Anonymous
De aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo deed veel stof opwaaien op het gebied van maatregelen tegen extremisme. Ondertussen heeft hackersgroep Anonymous de eerste jihadsite al platgelegd, iets dat providers in de toekomst dus zelf zullen moeten doen.2 reacties

Go internetcensuur *kuch*

Dit is niet de manier om zoiets op te lossen. Net alsof alleen via communicatie over ‘het internet’ informatie verspreid kan worden.
terrorisme is bedacht om internetcensuur te rechtvaardigen.
gevalletje ”probleem zoeken voor oplossing”.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).