Quadrofoil: zweef als een baas over het water

Quadrofoil draagvleugelboot: zweef als een baas over het water
De draagvleugelboot voor hipsters, hij is eindelijk hier!

Maar eerst: wat is een draagvleugelboot?

Een draagvleugelboot is voorzien van één of meerdere draagvleugels aan de onderzijde, die bij toenemende vaarsnelheid de boot omhoog duwen totdat de romp boven het water uitkomt en het geheel op zijn vleugels rust (videovoorbeeld). Hierdoor neemt de scheepsweerstand af en de snelheid toe.

De makers van de Quadrofoil proberen dit principe nu ook op kleinere bootjes toe te passen. Iets dat resulteerde in een 3 meter lange en 1,5 meter brede creatie, geschoeid op vier dragers en aangedreven door een 5,5 kW elektromotor, die zijn stroom uit een 10 kWh accupakket haalt. Daarmee moet dit gevaarte snelheden van 40 km/u kunnen halen. Of 21 knopen, als je wat nautischer bent ingesteld. Er komt ook een goedkopere versie (Q2A) met een 3,7 kW-motor en een 4,5 kWh accu.

Het topmodel van de Quadrofoil heeft een actieradius van 100 km en is twee uur op te laden. Bij een snelheid van 12 km/u wordt het 100 kg wegende bootje uit het water getild en gaat de tocht verder op de draagvleugels, waarbij amper golven worden veroorzaakt en dat dankzij de elektroaandrijving weinig herrie maakt. Ideaal om een natuurgebied mee te doorkruisen.

Althans, als je de vraagprijs van 22.500 euro (of 15.00 euro voor de Q2A) er voor over hebt en het niet erg vindt om de plassen op te gaan in een futuristische badkuip.

[gv data=”ooAAnZIgj8o”][/gv]
[lg_folder folder=”0_Divers/Quadrofoil_draagvleugelboot/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

  1. Dan zie je wel hoeveel weerstand een normale boot eigenlijk heeft. Dit bootje heeft maar een 3.7kW motor nodig. Dat is ruwweg 5 pk en kan 40 km/u. Ik heb zelf een kleine rubberbootje die ook 40 km/u gaat en 100kg weegt (zonder motor) maar die heeft wel 25 nodig om deze snelheid te bereiken..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *