Qualcomm heeft Apple jarenlang gechanteerd

iPhone 7
De chipmaker lijkt zijn monopoliepositie jarenlang dusdanig te hebben misbruikt.

Wanneer je aan Apple denkt, krijg je niet snel het gevoel dat een ander tech-bedrijf ook maar zou durven om hen proberen te chanteren of iets dergelijks. Niets is echter minder waar als we de officiële rapporten van toezichthouder FTC moeten geloven.

Chipmaker Qualcomm blijkt namelijk in de periode van 2011 tot en met 2016 Apple gedwongen te hebben om Qualcomm-modemchips te gebruiken, waardoor het bedrijf bijvoorbeeld geen gebruik kon maken van Intel-modemchips. Deze chips zijn verantwoordelijk voor het regelen van draadloze verbindingen.

Had het bedrijf uit Silicon Valley onverhoopt toch een andere modemchip geïnstalleerd, dan zouden ze extreem hoge licentiebedragen moeten betalen voor belangrijke Qualcomm-patenten. Het bedrijf is namelijk in bezit van speciale patenten op het gebied van mobiele datatechnologie (FRAND-patenten), die essentieel zijn om iPhones te kunnen maken.

De verhoogde licentiebedragen zouden dan ook een flinke winstmarge in de weg zitten, waardoor het bedrijf niets anders kon dan toestemmen met het dreigement van Qualcomm. Pas bij de iPhone 7 is het Apple gelukt om te ontsnappen uit de klauwen van Qualcomm en modemchips van zowel Qualcomm als Intel te gebruiken.

In hoeverre de Intel-chips beter presteren dan Qualcomm-chips is nogal onduidelijk. Onderzoeksfirma Twin Prime toont met hun onderzoek echter aan dat Qualcomm-modemchips sneller zijn dan Intel-chips, maar wel minder goed presteren op iPhones in vergelijking met Samsung-toestellen. We wachten in spanning het vervolg af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *