Qualcomm naait Apple, is de tech-wereld doorgedraaid?!

Jongens toch
Door middel van een ‘in-house fake news shop’.

Moddergooien is doorgaans weggelegd voor politici, zeker in de Verenigde Staten. Toch blijkt ook de tech-industrie er wel een handje van te hebben. Ook Qualcomm lijkt namelijk desinformatie te verspreiden over hun concurrent en juridische spar-partner Apple.

Mocht het verhaal je bekend voorkomen, dan is dat niet heel gek. Gisteren werd namelijk bekend dat Facebook een PR-bureau inhuurde (Definers Public Affairs (DPA)) om onder andere tech-giganten zoals Google en Apple met complottheorieën zwart te maken. Wat nou eerlijke concurrentie?

Qualcomm heeft afgekeken bij Facebook, want de chip-maker gebruikte hetzelfde bureau om nepnieuws over Tim Cook’s bedrijf te verspreiden, zo onthult een ex-medewerker van het smerige bedrijfje tegenover de NBC. Het PR-bureau zou een “in-house fake news shop” hebben waar ze met de onzin komen die ze vervolgens op de website NTK Network zetten.

Deze site lijkt een legitiem journalistiek platform, maar featured praktisch alleen twee soorten berichten: positieve berichten over hun cliënten (waaronder dus Qualcomm en Facebook) en smaadberichten en negatieve complottheorieën over de ‘vijanden’ van die bedrijven.

Nu, Qualcomm heeft nog niet gereageerd op deze beschuldigingen en wellicht is het tegenovergestelde waar; huurt Apple een (beter) PR-bureau in dat deze rotzooi opzet tegen Qualcomm om sympathie te winnen. Toch lijkt de bron van het verhaal – een ex-medewerker van DPA – geloofwaardiger dan nóg een complottheorie. Daarbij staat het Amerikaanse bedrijf al langer in een kwaad daglicht; naast Apple zijn ook Huawei en Samsung klaar met de chipmaker.

Wat ook de waarheid is, ik vind het een doodzonde dat de tech-wereld naar dergelijke middelen vergrijpt. Ja, het verhaal over Facebook verbaasde me geen seconde, maar dat ook Qualcomm betrokken is bij dergelijke oneerlijke concurrentie is een stevige verassing. En dit is ongetwijfeld pas het begin van een shitstorm in de tech-industrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *