Quote 500: de rijkste Nederlanders in Tech

Sta ik er dit jaar op?
Vandaag is het weer de jaarlijkse Quote 500-dag, en op dat lijstje staan natuurlijk ook de vaderlandse tech-miljonairs. Wie zijn het?

Als we naar de investeringen van onze Quote 500-vrienden gaan kijken is iedereen linksom of rechtsom wel ergens betrokken bij een tech-startup. Al was het maar dat ze een webshopje hebben gecrowdfund. Dus zo diep gaan we niet graven in de nieuwe rijkenlijst. We kijken alleeen naar de echte techies, en dan stuiten we op plaats #35 op Arthur Del Prado, de 83-jarige oprichter van chipmachinefabrikant ASML, hij is goed voor €465 miljoen. Een plaatsje boven hem (#34) staat een twijfelgevalletje, Gerard Sanderink (€475 miljoen), tuurlijk Centric is een IT-bedrijf maar ja hij is toch ook voornamelijk een baasje van een ingenieursbureau.

De eerste Tomtommer vinden we terug op €410 miljoen, en nee het is niet Harold Goddijn, maar Peter-Frans Pauwels (#40). Op #63 vinden we Tomtommer nummer twee Pieter Geelen, die het – ondanks dat hij zijn rijkdom probeert weg te geven – nog voor elkaar krijgt om €285 miljoen aan vermogen te hebben. Dan doet Alexander Ribbink (#280) het een stuk beter (of slechter zo je wilt) want die heeft maar €79 miljoen.

Een plaatsje verder vinden we Bugattigek Michel Perridon (#64) die goed is voor €285 miljoen, dankzij zijn computerspulletjesfabriek Trust.

Op #89 staan vader en zoon Gerrit en Hans Mulder die het met hun Chipsoft groot maakten in de automatisering van ziekenhuizen. Een stukje verder op #104 staat oud-KPN topman Ad Scheepbouwer die tegenwoordig een klein webwinkeltje heeft; Wehkamp, misschien ken je het, het levert hem €180 mio op. Zijn zakenpartners in Wehkamp zijn Berend van de Maat (#237) en Paul Nijhof (#238) moeten het stellen met €90 miljoen.

Een gevallen techneut is Paul Baan (#141) die, ondanks dat SAP-concurrent BAAN rond de eeuwwisseling in vlammen ten onder ging, nog steeds goed is voor €135 miljoen.

Han de Groot (#210) ken je waarschijnlijk niet, maar als je wel eens op het internet komt ken je hem zeker, hij is de oprichter van Metrix Lab, dat bedrijf van die pop-ups waar je gevraagd wordt om even mee te werken aan een enquête over de website die je bezoekt. Een nieuwkomer dit jaar is de lieveling van Neelie Kroes, Pieter van der Does (#248) die dankzij Adyen maar liefst €85 miljoen waard is.

Op #278 staat een echte tech-aartsvader Cor van de Velden, hij is 84-jaar oud inmiddels maar is degene aan wie we de pin-automaat te danken hebben. We gunnen hem zijn €80 miljoen van harte.

Dan wordt het een tijdje stil op de Quote 500, goed er staan wel wat IT-ers en flitshandelaars op het lijstje, maar kunnen we ze nou echt als techmiljonairs omschrijven? Mwa. #375 is wel een techneut, Dick Slinderland is eigenaar van Alphatron, een leverancier van radarapparatuur en dergelijke. Con Zwinkels (#443) is dan weer wel een echte tech-man, want hij is behoorlijk grootaandeelhouder in Leaseweb, dat we allemaal kennen van de datacenters (waar ook onze servers staan te ronken). Hij staat er op met een niet misselijke €48 miljoen.

Uiteraard is dit niet de volledige lijst, maar hebben we een greep van leuke namen uit de Quote 500 geplukt. Voor de volledige lijst mag je bij Quote aftikken. Op Autoblog vind je echter nog wel een lijst met de rijkste mannen en vrouwen in de autowereld.

PS: Leuk geintje is dit jaar dat je jezelf op de cover kunt zetten!

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *