Radio-sites hoeven BUMA/Stemra niet meer te betalen

Auteur: , 1 Reactie
Websites hoeven BUMA/Stemra niet meer te betalen

Het embedden van auteursrechtelijke content is nu zonder toestemming van de eigenaar mogelijk en je hoeft BUMA/Stemra niet meer te betalen.

De vrijstelling voor het kosteloos embedden van bijvoorbeeld radiouitzendingen en YouTube-video’s (die vrij toegankelijk zijn) is een gevolg van een recente uitspraak van het Europese Hof. Zij stellen dat iedereen vrij is om te linken naar beschermd materiaal dat door de eigenaar op het internet geplaatst is. Voorheen betaalde een website als RadioFM.nl licentiegeld aan BUMA/Stemra voor het embedden van radiostreams.

In een mail naar deze online radiodienst geeft de auteursrechtenorganisatie nu een vrijstelling voor het betalen van de ‘embedbelasting’. Eerder werd in een rechtszaak tussen BUMA/Stemra en Nederland.fm geoordeeld dat Nederland.fm moest betalen voor de streams, ook al was dit door de radiostations ook al gedaan.

De onterecht betaalde bedragen worden niet met terugwerkende kracht aan de benadeelde websites terugbetaald.1 reactie

Het is inderdaad nog maar de vraag of Buma Stemra de licentievergoeding van 2013 niet hoeft terug te betalen aan sites zoals http://www.radiofm.nl. In de verschillende media laten juristen weten dat er voldoende aanknopingspunten zijn (bijv. de wederzijdse dwaling) om Buma Stemra te dwingen om de licentievergoeding van 2013 terug te geven aan de licentiehouder. Wordt ongetwijfeld vervolgd (al zal een gang naar de rechter wel weer noodzakelijk zijn).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).