Ransomware leg Friese gemeenten plat

Ransomeware FBI melding
Zeshonderd PC’s werden onbruikbaar gemaakt nadat op alle schermen tegelijkertijd een popup verscheen.

Het gaat om de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Eerst klikte een ambtenaar op een link in een spam-mailtje. Vervolgens verscheen rond 10:00 afgelopen dinsdag op alle computers van de gemeenten een popup die zei dat de PC’s direct moesten worden uitgeschakeld. Er kon drie uur niet gewerkt worden en enkele bestanden van die ochtend zijn verloren gegaan.

Ransomware is sterk in opkomst. Dat bericht verscheen de afgelopen dagen veelvuldig in het nieuws. McAfee spreekt van een stijging van 165% in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van Q1 vorig jaar. De oorzaak is gelegen in de grotere geloofwaardigheid van Phishing e-mails en het feit dat ransomware uit de zogenaamde CTB-locker-familie moeilijk te detecteren is.

Overigens meldt De Volkskrant dat het uiteindelijk toch nog een zeer productieve dag werd in de Friese dorpjes: de ambtenaren besloten massaal hun kasten uit te gaan mesten. Zo werd er die dag 650 kilo oud-papier aangeboden. Dat zou drie keer zoveel zijn als normaal in twee weken tijd.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *