Recensie: Raumfeld Sounddeck

Sounddeck
Het zal je niet ontgaan zijn dat de HD-televisies van tegenwoordig vooral vooruitgang boeken waar het aankomt op de beeldkwaliteit. Geluid lijkt ondertussen meer en meer een ondergeschoven kindje.

Raumfelds’ Sounddeck belooft het effect van een surroundset in de vorm van een enkel kastje dat je onder je televisie plaatst. Maakt het die belofte waar? Om daar achter te komen heb ik hem een weekje getest – het is ten slotte alweer even geleden dat we hier een review plaatsten.

Design

De Sounddeck van Raumfeld is met zijn 73 x 41 centimeter en 12 (!) kilo een nogal imposante verschijning. Het had gemakkelijk een echte eyesore kunnen zijn. Gelukkig was Raumfeld zo verstandig de Sounddeck te voorzien van een elegant, strak design. De Soundbar, die een vergelijkbaar uiterlijk heeft, won dit jaar een iF design award.

Je hebt de keus uit volledig wit of matzwart, waarbij alleen het bedieningspaneeltje een afwijkende kleur heeft (metallic). Dat heeft kleine, onopvallende knoppen. Verder niets dan rechte lijnen. Uitstekende onderdelen zijn volledig afwezig. Wat het gewicht betreft: als je hem dan eenmaal je appartement hebt binnengesleept zet je hem op de kast en heb je van die 12 kilo als het goed is verder geen last meer.

Features

Je kunt je huidige Raumfeld-systeem integreren met de Sounddeck om zo toegang te krijgen tot multi-room-opties: speel in je hele huis dezelfde muziek af of kies verschillende geluidsbronnen voor verschillende ruimtes. Je moet dan net wel toevallig over een zooi Raumfeld-speakers beschikken. Let’s face it: dat doe je waarschijnlijk niet. Mocht dat wél het geval zijn, dan is het handig te weten dat alles gemakkelijk valt op te stellen en aan te sluiten. Overigens kun je gebruik maken van verschillende geluidsbronnen: via de speciale app kun je uit een stuk of honderd gespecialiseerde radiostations kiezen, maar je playlist van Spotify of TIDAL doorsturen is ook geen probleem (Van die laatste krijg je bij aankoop van een Sounddeck trouwens drie maanden lang gratis een premium-abonnement). Ook belangrijk: alle verschillende aansluitingen aanwezig. Optische kabel, HDMI, ethernet en USB, het kan d’r allemaal zo in.

Sound

De Sounddeck maakt gebruik van een nieuwe technologie die om onduidelijke redenen ‘Wellenfeld’ is gedoopt. Het idee is dat je tussen vier verschillende modi (stereo, arena, theater, en voice) kunt schakelen, die geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Standaard luister je muziek in stereo, voor een film schakel je naar de theater mode. Die instellingen maken bij het afspelen van muziek geen enorm verschil, maar bij het kijken van films blijkt het erg prettig. De dynamiek is aangepast, zodat je niet een luid volume gaat kiezen om de tekst te kunnen verstaan, om vervolgens uit je stoel te springen bij een autocrash of ander geluidseffect.

Als het op de geluidskwaliteit aankomt, dan valt met name op hoe ruimtevullend dat geluid is, met een heel duidelijk gedefinieerd surround-effect, terwijl er toch sprake is van maar een enkele geluidsbron. Verder veel diepe bassen en een nogal overdadig maximum volume van 280 Watt, dat voor een gemiddelde huiskamer way too much zal zijn. Om die sound te verkrijgen gebruikt de Sounddeck een Class D versterker, zes High-End tuners en een tweetal Downfire subwoofers van 130 millimeter.

Conclusie

Met een prijs van 999,- is het Sounddeck een nogal forse investering. Of hij zijn geld waard is? Dat hangt voornamelijk af van de vraag of je bijna duizend euro over hebt voor awesome geluid bij het bekijken van een film – voor de meesten van ons zal de huur voorrang hebben. Is die al voldaan, dan is een oplossing die kwalitatief zo hoogwaardig en uiterlijk zo stijlvol is als de Sounddeck niet snel te vinden.

4 reacties

      • @Donstil: Niet zo’n beste advertorial ook.
        Er valt het woord geluidskwaliteit maar dan volgt er alleen een regel over het surround effect. Dan weet ik nog steeds helemaal niets over de kwaliteit van het geluid dat het systeem voortbrengt.

        Verder heeft de auteur het over een maximum volume van 280 Watt. Waar dat op moet slaan ontgaat me volledig. (Op de UK site staan overigens wel specs. 102 db/1m SPL).
        280 Watt om 6 speakers en twee Subwoofers aan te sturen is ook niet gek veel.

  1. Ook onzinnig om te investeren in geluid IN de TV. Ze moeten zo groot, zo plat en zo slank mogelijk.. hoe kan dat met goede speakers er in? Mensen die daar echt om geven.. investeren in geluidsapparatuur. Een soundbar, een sounddeck zoals dit, of een echte AV Receiver al dan niet met Atmos of DTS-X. Zo doe ik het ook. Gewoon zo de tv aan zijn de speakertjes goed genoeg. Maar zo gauw er een film aan gaat gaat de AV Receiver aan. Simpel. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *