Rechter geeft Oracle gelijk, Google moet dokken

Rechter geeft Oracle gelijk, Google moet dokken
Fair Use? Ammehoela!

Na 8 jaar juridische strijd is het einde van de rechtszaak tussen Google en Oracle eindelijk in zicht. Wat speelde er ook al weer tussen beide kemphanen? In 2009 lijfde Oracle het softwarebedrijf Sun Microsystems in vanwege de Java-patenten die het bezat. Bedrijven die de technieken die in de patenten worden beschreven willen gebruiken, moeten hiervoor betalen (royalty’s, licentiekosten). Het is een verdienmodel dat wel aan de orde van de dag is in de techindustrie.

Bij de ontwikkeling van het besturingssysteem Android maakte Google gebruik van Java. Zoals we inmiddels weten is het ecosysteem uitgegroeid tot het grootste en populaire OS ter wereld. Oracle meende recht te hebben op een deel van de winst, omdat Google een licentieovereenkomst heeft gesloten voor het gebruik van Java. Google heeft zich altijd verweerd door te zeggen dat het slechts een klein deel van Oracle’s software heeft gebruikt en dat het gebruik in het teken stond van fair use. Oracle was het daar niet mee eens en spande daarom een rechtszaak aan. Deze loopt al sinds 2010. In 2016 eiste Oracle een bedrag van 9,3 miljard dollar.

Het Amerikaanse Hof van Beroep stelt Oracle in het gelijk. De rechter is van mening dat de zoekmachinegigant geen beroep kan doen op het beginsel van fair use in deze zaak. In het vonnis schrijft de rechter dat er “niets eerlijk is aan het letterlijk overnemen van auteursrechtelijk beschermd werk en het te gebruiken voor hetzelfde doel als het origineel in een concurrerend platform”.

Eind goed, al goed? Niet precies. Het Hof stelt Oracle weliswaar in het gelijk, maar deed geen uitspraak over het bedrag waar het bedrijf volgens hem redelijkerwijs recht op heeft. Het is aan de federale rechtbank in Californië om de hoogte van de schadevergoeding vast te stellen. En gegarandeerd dat Google ook hier tegen in beroep gaat.

De eindstreep is in zicht, maar waarschijnlijk gaat het nog wel even duren voordat deze bereikt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *