Rechter spreekt zich uit over Youtube-ban ‘Innocence of muslims’

Innocence of muslims
Controversiële korte film die Mohammed bespot leidde tot protesten in de Arabische wereld.

De korte film ‘Innocence of muslims’ mag toch op Youtube worden vertoond, zo heeft de rechtbank besloten. De trailer voor een niet-bestaande film over het leven van Mohammed leidde wereldwijd tot protesten. De extreem anti-islamitische inhoud leidde er toe dat een Egyptische geestelijke opriep tot het doden van iedereen die mee had gewerkt aan de film. Youtube besloot tot een blokkade in verschillende landen. Dat was echter niet de reden dat de film volgens een Amerikaanse rechtbank van de site moest worden gehaald.

Cindy Lee Garcia was één van de acteurs die zegt ‘erin geluisd te zijn’ om in de film te spelen. Zij verkeerden in de overtuiging dat het ging om een standaard historische zwaardvechtfilm, in plaats van propaganda. De acteurs ontvingen doodsbedreigingen. Zij vond dat zij het copyright had op haar bijdrage aan de film en eiste blokkade. De rechter gaf haar gelijk en de film moest door Google worden verwijderd.

Volgens Google zette dit een onwenselijk precedent voor de vrijheid van meningsuiting. Garcia had een zeer kleine rol in de film; op deze manier zou iedereen die op de credits stond de film kunnen tegenhouden. In de nieuwe uitspraak geeft de rechtbank Google gelijk. Een van de rechters noemde de eerdere beslissing ‘strijdig met het eerste amendement’ (vrijheid van meningsuiting). Een ander zei dat het verbod mensen ervan had weerhouden iets te bekijken dat nieuwswaardig was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *