Rechtszaak: Apple steelt feature en blacklist bedenker

Apple wordt voor de rechter gesleept voor het stelen van een idee en het uitbannen van de bedenker.

Als je een van de grootste tech-bedrijven op aarde bent, dan levert je dat een aantal dingen op. Sowieso natuurlijk een belachelijk hoeveelheid geld, maar ook een hele grote groep gebruikers die nieuwe features voor je systeem bedenkt. Een van die bedenkers wil Apple nu voor de rechter gaan slepen, nadat Apple volgens hem een van zijn functies had overgenomen en hem vervolgens uit de App Store heeft gegooid.

App-developer Blix maakte de BlueMail e-mail management-app waarmee gebruikers ‘anoniem’ met Apple konden inloggen. Volgens de maker nam Apple later deze functie over, waarna de app in de App Store naar beneden gedrukt zou worden. Hij werd voor de Mac zelfs uit de virtuele winkel gegooid. Apple werd al vaker betrapt op smerige praktijken in hun app-winkel, dus heel vergezocht klinkt dit niet.

Daarom sleept Blix de iPhone-maker nu voor de rechter. De ontwikkelaar doet een oproep aan andere developers om met hun verhaal naar buiten te komen. En we weten dat Apple wel een handje heeft van een praktijk die Sherlocken heet. Dit beschrijft het overnemen van een functie van derden in Apple’s eigen ecosysteem. TheVerge heeft zelfs meerdere lijstjes met functies die Apple (naar verluidt) heeft gekopieerd.

Nu is goed gestolen beter dan slecht bedacht, maar het is wel een hele wrange situatie voor makers van apps. Als je iets tofs bedenkt voor Apple dan hoop je zoals dit jochie beloond te worden, in plaats van uit de App Store geweerd.

Mocht deze rechtszaak een sneeuwbaleffect veroorzaken, dan zou het zomaar wel eens de wanpraktijken van Apple kunnen blootstellen. Het hele App Store-fiasco suggereert namelijk dat Apple dit doelbewust doet. Aan de andere kant, TheVerge noemt ook het voorbeeld van een zaklamp-app. Er was een tijd dat je die app van een derde partij moest afnemen. Virus extravaganza.

Natuurlijk mag een bedrijf als Apple dan een dergelijk systeem in hun ecosysteem bouwen. Maar wanneer het om doelbewust stelen en vervolgens blacklisten van ontwikkelaars, dan moeten ze daar voor gestraft worden.

Lees ook: ‘Apple Watch heeft een gestolen onderdeel’

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *