Reisgegevens van ov-chipkaarten jatten, zo makkelijk is het

Zo makkelijk is het om reisgegevens van ov-chipkaarten te checken
Stalkers, voyeurs en iedereen met vetrouwensissues naar zijn of haar partner opgelet. Het blijkt doodeenvoudig om het reisgedrag van andere ov-chipkaarten in te zien.

In Nederland worden er zo’n vijf miljoen anonieme ov-chipkaarten gebruikt. We doen dit om de meest uiteenlopende redenen. Uit privacyoverweging, mensen die graag op één kaart reizen, etc. Maar Trans Link Systems, het met regelmaat falende bedrijf achter de ov-chipkaart, lijkt er alles aan te doen om deze privacy tot nul te reduceren. Op de site ov-chipkaart.nl is het namelijk kinderlijk eenvoudig om de data van een ov-chipkaart in te voeren en de kaart te tracken.

Kort stappenplan. (Echt, dit kan je grootmoer per iPad nog.)

Stap 1. Vergaar info die op de kaart staat

Maak een fotootje van een anonieme ov-chipkaart, of zorg op een andere manier dat je het kaartnummer en de vervaldatum in the pocket krijgt. Meer info vraagt Trans Link Systems namelijk niet om reisdata op te vragen.

Stap 2. Maak een account aan op ov-chipkaart.nl

Even registeren met wat simpele gegevens en je hebt er een.

Stap 3. Invullen

Geef het kaartnummer en de vervaldatum door, en je bent binnen. Vervolgens zie je waar de kaarthouder per trein, metro, bus of tram is geweest, zonder dat zij hierover worden ingelicht.

Op ns.nl zijn reisgegevens via een soortgelijke manier op te vragen, maar moet je langs een NS-automaat om de koppeling te activeren. Deze fysieke beveiliging maakt het een stuk moeilijker voor stalkers, werkgevers en iedereen die om wat voor reden dan ook baat heeft om reisgegevens van anonieme ov-chipkaarthouders te checken.

NRC legde de kwestie voor aan Stichting Privacy First, die reageerde verbolgen:

Het is een schande dat ieders reisgegevens zo makkelijk te traceren zijn. Wij nemen deze kwestie hoog op en verwachten snelle maatregelen van de verantwoordelijke ov-bedrijven, bijvoorbeeld een e-mailbericht bij koppeling van je ov-kaart aan andermans account.”

Trans Link Systems lijkt niets aan de kwestie te willen of kunnen doen. Tegenover NRC zegt een woordvoerder dat het koppelen van reisgegevens aan accounts gedaan is omdat er vraag naar was vanuit consumentenorganisaties:

“We weten verder niets van die mensen. We kunnen ze bij het inloggen dus alleen vragen om hun kaartnummer en de vervaldatum.”

Anonieme ov-chipkaarthouders zijn gewaarschuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *