Resetten Androidtelefoons verwijdert lang niet alles

Android-beveiliging
Voordat je jouw oude telefoon te koop aanbiedt, is het slim om al je persoonlijke gegevens er af te halen. Nu blijkt deze reset bij Androidtoestellen vaak niet erg zorgvuldig te werken.

Softwaremaker Avast voerde een test uit door twintig tweedehands smartphones te kopen, waar alle gegevens van verwijderd zouden zijn. Op deze manier konden ze testen of alle persoonlijke data inderdaad verdwenen was, maar tot hun verbazing bleek het tegendeel waar te zijn.

Met een beetje hulp van vrij verkrijgbare software en hulpmiddelen, wist Vast 40.000 foto’s uit de ‘lege’ smartphones te plukken, waaronder foto’s van kleine kinderen en intieme kiekjes. Ook achterhaalde het bedrijf Google-zoekopdrachten, e-mails en tekstberichten. Van de twintig telefoons wist Avast vier van de originele bezitters te identificeren.

Volgens Avast is het wijs om je persoonlijke data te overschrijven om er zeker van te zijn dat het voorgoed verdwenen is van je smartphone. Let wel op dat Avast een bedrijf is dat zich op beveiligingssoftware richt, en beweert dat hun tools beter werken dan die van Google zelf. Het kan in ieder geval geen kwaad om extra zorgvuldig te zijn voordat je jouw oude smartphone op Marktplaats zet. Bekijk bijvoorbeeld onze ‘how to: je telefoon wissen en klaarmaken voor verkoop‘ om te zien waar je allemaal op moet letten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *