Reviewoverzicht: Altered Carbon is vooral slechte Blade Runner ‘replicant’

Prachtige visuals maar een ondermaats verhaal
Altered Carbon kan niet alle sci-fi-verwachtingen waarmaken.

Op het eerste gezicht is Altered Carbon, Netflix’ nieuwste Original met een interessant concept, een visuele herinterpretatie van Blade Runner. Nu, het meesterwerk dat Blade Runner 2049 heet, is natuurlijk niet te evenaren, al doet Altered Carbon daar weldegelijk een gooi naar. Hoe is dat Netflix vergaan? Nou, niet geweldig.

The New York Times
Altered Carbon lijkt op het eerste gezicht een Blade Runner-knock-off, maar is het meer dan dat? Het verhaal is volgens The New York Times in elk geval noemenswaardig. “Altered Carbon speelt zich af in een toekomst waar technologie een zekere duurzame vorm van onsterfelijkheid heeft mogelijk gemaakt. De essentie van een persoon – de persoonlijkheid, intelligentie en herinneringen – kunnen op een metalen disc geladen worden (stack genaamd) wanneer de persoon dood gaat of verveeld raakt, om vervolgens in een nieuw lichaam ingebracht te worden.”

Zoals bij iedere zelfrespecterende sci-fi-film met film noir-elementen, kunnen de rijken in de wereld van Altered Carbon naar lieve lust zichzelf klonen, overstappen op nieuwe lichamen en het gemak van een ‘beter’ lichaam simpelweg kopen. Dat alles is daarentegen volgens de NYT slechts een achtergrond waarvoor een detectiveverhaal wordt afgespeeld. Een verhaal, inclusief clichés van het genre.

De serie springt er daarentegen vooral uit door een ander aspect: “Er is een significant, recht-voor-z’n-raap verschil tussen Altered Carbon en de meeste sci-fi-series: de overvloedige hoeveelheid naaktheid, grotendeels (maar niet alleen) vrouwelijk. Altered Carbon heeft interessante ideeën over onsterfelijkheid, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid tot eindeloze marteling. Maar de technologieën die het afbeeldt lijken voornamelijk gewijd te zijn aan de navolging van seksuele gratificatie en exploitatie.”

[gv data=”dhFM8akm9a4″][/gv]

Wired
Dus, veel naaktheid en seks, maar een interessante sci-fi-set-up? Dat klinkt een beetje als Game of Thrones in de nabije toekomst, toch? Nou, niet helemaal. Wired vat het perfect samen: “Goede sci-fi wordt gedefinieerd door de entertainmentfactor, de filosofische gedachten die het oproept, een verkenning van interessante ideeën over technologie, over de toekomst. Maar al te vaak heeft Altered Carbon daarentegen helemaal niets te zeggen.”

Het verhaal van de Netflix Original roept volgens Wired dus vooral veel onbeantwoorde vragen op. “Hoever willen de arme mensen gaan om lichamen voor zichzelf of hun geliefden te vergaren? Wat dacht je van transgenders die met deze technologie van lichaam kunnen wisselen voor een diepzinnig gevoel van vrijheid?” Het illustreert misschien perfect hoe ‘slechte’ sci-fi simpelweg gebruik maakt van een gefabriceerde wereld, om zo een vermakelijk verhaal neer te zetten. Sci-fi moet daarentegen meer zijn dan dat.

“Ondanks de hoge productiewaarde die nodig is om een fantasierijke toekomst tot leven te brengen, weet Altered Carbon geen ware prestatie neer te zetten. Het is doorgaans een interessante (hoewel soms ook moeizame en trage) popcornshow met enkele toffe ideeën, maar het is wellicht niet de cyberpunkserie waar je zo naar uitkeek.”

[gv data=”M8PsZki6NGU”][/gv]

The Guardian
Tja, recensenten zijn niet volledig te spreken over Altered Carbon, maar gelukkig zijn er ook wat positieve dingen te zeggen over Netflix’ serie: “Dit is een show die je niet moet bingen op je telefoon; het vereist een groter scherm om de met neon verlichtte Blade Runner-achtige stad werkelijk te kunnen koesteren. Een van de grootste problemen van sci-fi-series is dat we – als publiek – verwend zijn geraakt door wat cinema ons te bieden heeft.”

The Guardian gaat verder: “De (begrijpelijk) bescheidenere visuals verbleken in vergelijking met veel hedendaagse films. Dat wil niet zeggen dat Altered Carbon lelijk is. Hoewel [Altered Carbon] wellicht niet te vergelijken is met bijvoorbeeld Blade Runner 2049, is de serie een duidelijke stap in de goede richting vergeleken met wat we normaal op ons bord krijgen.”

Tot slot maakt The Guardian een wat mij betreft ontzettend terechte vergelijking met het werk van onze eigen Paul Verhoeven (RoboCop, Total Recall, Basic Instinct). “Afgezien van het visuele genot is er iets heerlijk losgeslagen met het plot, dat lekker schommelt tussen expliciete naakheid, bruut geweld en vreemde gekkigheid. [Altered Carbon] voelt als iets wat Paul Verhoeven aan de kant heeft gezet vanwege het gebrek aan kritiek op de samenleving, waardoor het allemaal een beetje te tam zou worden.”

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *