Europese Hof vernietigt bewaarplicht telecomproviders

Richtlijn die bewaarplicht telecomgegevens regelt is ongeldig
Volgens het Europese Hof van Justitie maakt de bewaarplicht die telecomproviders wordt opgelegd een te grote inbreuk op de privacy van de Europese burgers.

In de richtlijn staat dat de Europese providers ‘metadata’ moeten bewaren. Dit houd in dat ze alle telecomgegevens van klanten moeten opslaan en dit toegankelijk moeten maken voor opsporingsdiensten. Het Hof heeft in een vandaag verschenen perscommniqué bepaald dat de bewaarplicht ongeldig is en heeft de verplichting tot het opslaan van de telecomgegevens opgeheven.

Volgens het Hof is er geen voldoende garantie dat de richtlijn niet kan worden misbruikt. Zo zouden niet bevoegde instanties gegevens op kunnen vragen en zijn er onvoldoende maatregelen om misbruik te voorkomen. Daarnaast staat er niet in beschreven dat de telecomgegevens op Europese bodem opgeslagen moeten worden.

Nu dat de Europese richtlijn ongeldig is verklaard is het aan de Lidstaten zelf om de nationale wetten aan te passen. In Nederland geldt een bewaarplicht van twaalf maanden. Het is nu dus aan ons eigen parlement om de wet aan te passen.

De Europese lijsttrekker Sophie in ’t Veld van D66 heeft meteen gezegd dat de Nederlandse bewaarplicht afgeschaft moet worden. In Nederland was het vooral Astrid Oosenbrug van de PVDA die aanstuurde op afschaffing van de bewaarplicht, zij verwacht dan ook dat na deze uitspraak de wet snel zal worden aangepast.

UPDATE: staatssecretaris Teeven van Justitie zegt dat Nederland doodleuk telefoon- en internetgegevens wil blijven opslaan. Zogenaamd omdat dit belangrijk is voor terugvinden van gestolen mobieltjes. De Tweede Kamer zal binnen nu en acht weken door Teeven worden ingelicht over de gevolgen van de uitspraak van het Europese Hof voor de Nederlandse bewaarplicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *