Robot eet beton en recyclet complete gebouwen

Beton-etende robot
Wanneer we een gebouw niet meer nodig hebben, kunnen we het opblazen of middels een sloopkogel met de grond gelijk maken. Of heel Nederlands, gewoon leeg laten staan. Gebouwen recyclen behoort nog niet bepaald tot de mogelijkheden.

Zou wel moeten kunnen, als je het Omer Haciomeroglu vraagt. Hij is werkzaam voor het Zweedse Umea Institute of Design. In het kader van de 2013 IDSA International Design Excellence Awards ontwierp hij de ERO Concrete Recycling robot en viel daarmee in de prijzen.

Hoewel zijn robot vooralsnog slechts een niet-werkend schaalmodel is, is al wel goed doordacht hoe het apparaat zou moeten werken. Waterstralen met zeer hoge druk breken het beton af. De mix van stukjes beton en het water worden opgezogen, afgevoerd en opgeslagen zodat het prutje kan worden hergebruikt. Het water dat wordt gebruikt om het beton af te breken wordt ook gerecycled, evenals het metaal dat overblijft bij gewapend beton. Op deze manier kunnen gebouwen op een veel schonere manier worden afgebroken en bovendien grotendeels gerecycled.

Krijgen we dan ook een verwijderingsbijdrage voor gebouwen?

[lg_folder folder=”0_Divers/Ero_Concrete_Recycling_Robot/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *