Zo leer je een Robot om te koken [video]

Kookrobot
Wees gerust, jij bent niet de enige die stiekem een YouTube-kookvideo erbij pakt om een gerecht te bereiden, robots doen dit ook.

Robots leren dingen heel anders dan dat mensen het doen, dat is algemeen bekend. Toch hebben onderzoekers aan de universiteit van Maryland een overeenkomst gevonden waar zowel mens als machine iets van kan leren: kookvideo’s. Robots benutten de filmpjes alleen op een iets andere manier.

Grepen en bewegingen
Terwijl wij kijken welke ingrediënten er in welke volgorde worden toegevoegd, bestudeert de robot in kwestie nauwkeurig hoe het menselijk lichaam beweegt terwijl ze een gerecht klaarmaken. Vooral de verschillende grepen en bijbehorende bewegingen zijn erg interessant.

De onderzoekers hebben overigens niet voor niets voor kookvideo’s gekozen: de handelingen die erin worden uitgevoerd zijn voor een robot erg complex en bevatten allerlei tussenstappen. Het inschenken van water is voor ons een eitje, terwijl een robot er flink zijn best voor moet doen om bijvoorbeeld niet teveel in te schenken.

Stap voor stap
Om de video’s te begrijpen zijn er verschillende onderdelen aanwezig. Zo detecteren twee afzonderlijke herkenningssensoren of en hoe er iets wordt vastgepakt, een AI verwerkt deze informatie en daarna worden de gesproken instructies omgezet in acties. Door deze stappen te ondernemen, worden de handelingen altijd in de juiste volgorde uitgevoerd, wel zo handig als het op het klaarmaken van een gerecht aankomt.

In het uitgebreide verslag van de onderzoekers kun je (hier) lezen dat de robot in 77 procent van de gevallen de juiste greep uitvoert, ook werd het juiste object/ingrediënt in 79 procent van de gevallen herkent en opgepakt. Bekijk de indrukwekkende robot in actie in onderstaande video.

[gv data=”xRwhsFtUnpc”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *