Robots die kernafval moeten opruimen gekilld door kernafval

Toshiba robot
Om de troep in Fukushima op te ruimen zijn een vijftal speciale, op afstand bestuurbare robots ingezet. Straling is echter niet aleen voor mensen schadelijk.

Het zou tussen de 30 en 40 jaar (!) gaan duren om reactor 1 van Fukushima te ontmantelen. Daar zijn mensenhanden voor nodig – maar dan moeten wel eerst de stralingsniveaus flink omlaag. Om dat te bewerkstelligen wordt een vloot gespecialiseerde robots ingezet, ontwikkeld door onder meer Mitsubishi en Toshiba:

Robot Fukushima

iRobot

Toshiba Fukushima

Nu is de robot die te zien is op de eerste afbeelding (in het water dus- en in dit artikel) in vijfvoud ingezet om door de onderwatertunnels van Fukushima te zwemmen om binnen het complex een deel van de troep van reactor 3 op te ruimen. De straling is echter zo sterk dat de kabels van het Toshiba-apparaat het hebben begeven. De robots zijn gestorven in Fukushima.

Tepco, oftewel Tokyo Electric Power Company, dat de opdracht heeft gekregen de boel schoon te krijgen, zit met de handen in het haar. Er was al behoorlijke kritiek toen het bedrijf aangaf dat het wel een paar decennia bezig zou zijn, en nu zit het met de kapotte robots. Er wordt geschat dat er momenteel slechts voor 10% van het kernafval maatregelen zijn genomen. In december kwam er nog nieuws dat de installatie afval in de oceaan blijft lekken. Dat afval heeft zelfs de westkust van de V.S. bereikt.

Eén reactie

  1. Bijzonder. Kan me voorstellen dat straling de menselijke cellen kapot maakt (iets met biologie en celwanden die kapotstuk gaan door de straling)
    Maar hoe de kabels dan stuk kunnen gaan door de straling is me een vraag. De hitte heeft het hele gebouw gesloopt. Maar dat van straling onderdelen zoals kabels kapot kunnen gaan.. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *