Ruimtesonde Rosetta maakt een close-up na reis van 10 jaar

Ruimtesonde Rosetta maakt een close-up na reis van 10 jaar
NASA laat steeds meer indrukwekkende foto’s zien van de Churyumov-Gerasimenko komeet.

Als je bedenkt dat de Rosetta ruimtesonde al 10 jaar onderweg was naar de komeet is dit natuurlijk een indrukwekkend stukje techniek. We konden de Rosetta zelfs live volgen dankzij een livestream. Het ruimtevaartuig heeft dan ook inmiddels zes miljard kilometer afgelegd. Op het moment van de opname was de Rosetta 104 kilometer verwijderd van de in omtrek 4 kilometer grote komeet.

In bovenstaande afbeelding zie je de volledige foto die is genomen door het ruimtevaartuig. De NASA legt zelf uit wat we nou precies zien.

In the image, the comet’s head (in the top half of the image) exhibits parallel linear features that resemble cliffs, and its neck displays scattered boulders on a relatively smooth, slumping surface. In comparison, the comet’s body (lower half of the image) seems to exhibit a multi-variable terrain with peaks and valleys, and both smooth and rough topographic features.

De komeet in kwestie is juist zo interessant omdat hij is ontstaan uit dezelfde wolk van gas en stof als onze aarde. Voor nu maakt de Rosetta alleen nog maar foto’s en zal hij later de komeet gaan scannen en meten om zo meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde. In november is het zelfs de bedoeling om een onbemande verkenner om de komeet te laten landen. Deze zal dan boringen gaan uitvoeren om te kijken uit welke materialen de komeet precies bestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *