Rusland blokkeert Wikipedia vanwege Cannabis-artikel

Russia weed
Alle providers in het land dienen Wikipedia te blocken, want er staat een pagina over hasj op. Poetin passt hem duidelijk niet aan de left hand side.

Zodra je je op de internets begeeft, zul je worden geconfronteerd met dingen die je vervelend, stompzinnig of aanstootgevend vind. Dat kan nu eenmaal niet anders: letterlijk alles is er te vinden, dus er zullen sites tussen staan die niet passen bij je eigen overtuigingen. De simpelste oplossing is om die content dan maar gewoon te negeren, maar als je Vladimir Poetin heet, zeg je: weg ermee.

De Russische mediawaakhond Roskomnadzor dreigde vorige week al met een blokkade – wat overigens regelmatig gebeurt – maar heeft die nu ook werkelijk doorgezet. Het probleem is een pagina over het procedé waarbij hasj wordt gemaakt van de harsklieren van de cannabisplant. Wikipedia legt nogal gedetailleerd uit hoe hasj vervaardigd kan worden – informatie die natuurlijk nergens anders te vinden is. Wikipedia heeft meer dan een miljoen Russische pagina’s die elke maand een miljard pageviews opleveren. Die zijn nu voor de Russische bezoekers geblokkeerd. En dat alleen maar omdat Poetin de inzichten op een enkele pagina niet deelt.

Wikimedia laat dit weten in een verklaring. Daarin staat verder te lezen:

Censuur van Wikipedia gaat tegen de visie van Wikimedia in. Wij geloven in een wereld waarin iedereen toegang heeft tot gratis kennis

De organisatie stelt ook dat het aanpassen van de pagina niet aan Wikimedia is, maar aan de Russische gebruikers van Wikipedia. Onder deze gebruikers is al een flinke discussie losgebarsten over eventuele wijzigingen.

“Editors hebben al significante wijzigingen aan het artikel doorgevoerd, zoals het toevoegen van extra informatie en citaten van betrouwbare bronnen, waardoor het meer in lijn is met de Wikipediastandaarden voor neutraliteit en betrouwbaarheid”, aldus Wikimedia.

Totalitaire regimes blokkeren overigens wel vaker websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *