Rusland bouwt drijvende kerncentrale

Mogelijk resultaat
Kerncentrales zijn grote dingen die volgens experts volledig veilig zijn, maar je het liefst toch niet in je achtertuin wilt hebben. Rusland, altijd inventief, heeft daar iets op bedacht. Zet het hele ding op een bootje!

Het lijkt slim. Niet alleen kan je nu overal waar elektriciteit nodig aanmeren en het geven, maar ook is het mogelijk iets minder desastreus voor de mensen op land als het dan wel fout gaat. Het lijkt zo simpel, en alle benodigde onderdelen bestaan al.

Ondanks het feit dat nucleaire reactoren misschien toch een niet geheel onbesmet (ha!) imago hebben, varen zulke dingen al jaren zonder noemenswaardige problemen rond in onderzeeërs en ijsbrekers. Nu wordt een van deze dingen op een groot drijvend vlot gezet en gekoppeld aan een generator die genoeg vermogen opwekt om een kleine stad van energie te voorzien. Als leuke bijkomstigheid zou de centrale ook van zeewater drinkwater moeten kunnen maken.

Bron van bovenstaande vis

Volgens RT.com bestaan er al sinds 2007 plannen om een dergelijk schip te bouwen, maar geldproblemen hebben ervoor gezorgd dat deze het nooit langs de concept-fase gehaald heeft. Vorige jaar is er daarentegen een overeenkomst getekend met een grote Russische scheepswerf om werkelijk aan de constructie van de Akademik Lomonosovte beginnen, met 2016 als opleverdatum voor de mobiele reactor. Interessant genoeg is er voor gekozen om het geen motor te geven. Een ander schip zal dus altijd de stroomcentrale op zijn plek moeten duwen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *