Russische overheid past Wiki-pagina over vliegtuigramp aan

Boeing 777 van Malaysia Airlines
Vladimir Poetin is er alles aan gelegen om de schuld van de terroristische aanslag op vlucht MH17 niet op zijn bord te krijgen.

Over de vliegramp met een Boeing 777 van Malaysia Airlines, waarbij donderdag alle 298 inzittenden om het leven kwamen, is nog veel onduidelijkheid. De vinger wordt gewezen naar Russische separatisten die, met behulp van Rusland, het toestel uit de lucht geschoten zouden hebben met een Buk-afweergeschut. Iets dat ook op een Russische Wikipediapagina met Boeing 777-incidenten stond vermeld.

Deze pagina is door de Russen echter al verschillende keren aangepast, waardoor er nu wordt gemeldt het vliegtuig door Oekraïense soldaten werd neergeschoten. Eerst stond er:

The plane [flight MH17] was shot down by terrorists of the self-proclaimed Donetsk People’s Republic with Buk system missiles, which the terrorists received from the Russian Federation

Na de aanpassing vanaf Russische ip-adressen uit de overheid stond er niet meer dan:

“The plane [flight MH17] was shot down by Ukrainian soldiers.”

De edit werd opgespoord door de twitterbot @RuGovEdits. Dit account verstuurt automatisch een tweet als iemand met een ip-adres van de Russisch overheid Wikipedia aanpast. Volgens het account zijn de aanpassingen afkomstig van de Russische staatszender VGTRK. Het is volgens The Telegraph niet de eerste keer dat journo’s van deze zender door het Kremlin onder druk worden gezet om onwelgevallige Wikipediapagina;s naar hun hand te zetten. Gelukkig is iedere aanpassing openbaar, en terug te herleiden naar de bron.

Foto: Pro-Russische separatistenleider houdt knuffeltje omhoog
Pro-Russische separatistenleider houdt knuffeltje omhoog

Nu we het toch over Twitter hebben: volg Rusland-correspondent Olaf Koens voor een live verslag vanaf de rampplek.

Foto-cc: Simon_sees

Nog geen reacties

 1. Die foto kan echt niet…… Wat nou als het knuffeltje van je zoon of dochter is. Het voegt niets toe aan het artikel, haal alsjeblieft weg…..

   • @sqwerty: Dat betekend nog niet dat we hier in Nederland dergelijke confronterende foto’s hoeven te plaatsen, de foto van het toestel zelf is voldoende voor het artikel.
    Het zou de knuffel die je kado hebt gedaan aan je kleindochter maar zijn.

    ot: je dacht toch niet dat rusland een democratisch land was?

    • @MrSkyline: Ik heb juist Nederlandse mediatitels veel confronterender beeldmateriaal zien gebruiken. Klagen dat je dit te zien krijgt staat imo gelijk aan wegkijken voor een barbaarse daad.

     • @sqwerty: dat argument slaat als een tang op een varken, dat is ongeveer het zelfde als zeggen, ik zie zuurstof niet dus het bestaat niet.
      Het is niet nodig om de duizenden mensen die vrienden en familie zijn verloren nog meer te traumatiseren met schokkende beelden, dat andere media dat doet hoeft nog niet te betekenen dat iedere mallot dat moet doen. Het is ronduit triest dat “journalisten” en “bloggers” totaal geen inlevingsvermogen lijken te hebben in wat wel en niet acceptabel is. Als jouw ouders in dat vliegtuig hadden gezeten en hun lijken stonden op de voorpagina van iedere krant dan had je wel anders gepiept. Het lijkt bijna alsof er mensen gewoon lol aan beleven. Deze mensen wil ik vriendelijk verzoeken van een flat te springen, dan krijg je ongeveer een idee van wat de passagiers van deze vlucht mee hebben gemaakt.

     • @MrSkyline: Als je het mij vraagt bent u met uw comments net zo erg als die journalisten en bloggers waar u het over heeft. Moge het duidelijk zijn dat u geen idee hebt waar u over praat.

      De journalisten brengen de realiteit in beeld. En de realiteit is dat de klootzakken op de foto degene zijn die het voor de nabestaanden zo moeilijk maken. De journalisten doen gewoon hun werk, een verslag maken met bijbehorende foto’s van een diep en diep trieste situatie.

   • @sqwerty: Inderdaad. Die foto voegt wel degelijk iets toe, die klootzak die dat knuffeltje vast heeft is namelijk de pro-Russische separatistenleider die onderzoekers geen toegang geeft tot het ramp gebied. Lijkt me veel erger voor nabestaanden dan een fotootje op Apparata(en op een heleboel andere sites).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *