Russische snelheidscamera’s gehackt met Windows XP virus

Auteur: , 24 Reacties
Russische snelheidscamera

"Zolang het werkt, dan werkt het, dus dan niet aankomen", dachten de Russen die nog een hele zooi bejaarde snelheidscamera's in gebruik hebben om automobilisten met een te zware rechtervoet te beboeten. Hackers hebben daar nu een stokje voor gestoken.

Rond de Russische hoofdstad wordt met een netwerk van zo’n 144 vaste snelheidscamera’s het verkeer in de gaten gehouden. De apparatuur die hiervoor gebruikt wordt is echter sterk verouderd en draait nog altijd op het uitgefaseerde Windows XP. Hierdoor konden hackers relatief eenvoudig het overgrote deel van de snelheidscamera’s rond Moskou saboteren.

Onbruikbaar

Op 9 januari werd de politie duidelijk dat aanvankelijk 90 van de 144 camera’s niet meer werkten. Een aantal dat snel steeg naar 110 camera’s. Hackers hadden via een Windows XP virus de software van de systemen besmet en daarmee de apparatuur onbruikbaar gemaakt.

Het zal minstens een maand duren voordat de kasten weer operationeel zijn. Het virus heeft namelijk ook alle wachtwoorden van de systemen veranderd, waardoor ze niet meer op afstand te beheren zijn. Dit tot groot genoegen van de Russische hardrijder, vermoeden we.

Met dank aan François voor de tip24 reacties

hahah geniaal!
Maar zolang er dus nog altijd 34 camera’s operationeel zijn, blijft iedereen zich toch braaf aan de snelheid. Tenminste, zo gaat dat in Nederland. Ik weet niet of de Russen ook zo braaf zijn als wij.
@kjeld: kan aan mij liggen, maar uit dat artikel kan ik niet opmaken dat dat ook in Nederland het geval is? Het valt niet uit te sluiten natuurlijk, maar toch…

Het oorspronkelijke artikel staat trouwens hier:
http://www.wired.com/threatlevel/2013/12/whos-robbing-atms-usb-stick/
@potver7: http://www.z24.nl/geld/werkt-de-flappentap-nog-op-8-april-ga-maar-rustig-slapen-426066
Zeker weten van wel. Zelf heb ik wel eens een reboot gezien. Ook een blauwscherm en een desktop. Ook error meldingen etc.
Windows XP? Serieus…
@reistje: Het zal je verbazen hoeveel bedrijven (en particulieren) nog met Windows XP werken.
Zie: http://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=10&qpcustomd=0
@reistje: Tot vorige maand had ik ook nog een machine met XP draaien. Het is dat de hybride harddisk die ik erin heb gezet geen XP drivers heeft. Anders was het erop gebleven.
Maar vertel eens, waarom zou je software voor verkeerslichten, tomatensorteermachines, of pinautomaten, gaan lopen testen, aanpassen, of herschrijven? Krijg je onder 8.1 mooier gesorteerde tomaten?
Als je ze aan netwerken / internet gaat hangen, wordt het misschien wat anders. Een beetje virusbescherming is dan wel prettig.
@mout:

Ik snap eerlijk gezegd niet dat daar een normale xp installatie op staat. Daar is embedded windows xp voor gemaakt. En die wordt nog wel gewoon langer ondersteund
Ik wou dat ze dat eens in Nederland deden! :)
@batman: Dan moet je even die Russen bellen!
Microsoft heeft meerdere malen gewaarschuwd. Wie niet luisteren wil.. moet maar op de blaren zitten ok. Ik vind het mooi!
@ardonjr: Dit is hoogstwaarschijnlijk XP Embedded.
End of life voor dit OS is 30 januari 2017.
Overigens is dit OS veel lastiger te hacken dan gewoon XP.
Zou wel leuk zijn als dat in NL ook eens lukken zou…
Ze zullen wel een geïnfecteerde jpg van Kournikova hebben gedownload.
@sketcher: opmerking van de maand voor mij! Ik moest lachen!
Vandaag gelezen in de krant dat de meeste geldautomaten in Nederland ook nog steeds op Windows XP werken.

De dubbeldekker treinen VIRM in Nederland hebben als besturingsprogramma Windows 98! En voordat de (negatieve) reacties komen: dit treinmaterieel is heel betrouwbaar, weinig tot geen storingen en dat met een slordige 3 miljoen kilometer of meer op de teller…
@hammerman: Nooit geweten dat zelfs treinen op een besturingssysteem werkte. Van pinautomaten ook niet tot voorheen.
@The360box: daarom rijdt de NS natuurlijk nooit in zware regen of sneeuw… Zou het er iets me te maken hebben denk je?
@hammerman:

Kan ook prima. Veel van die systemen draaien los van het internet, dus dat maakt het sowieso niet uit.

en wat vaak wordt vergeten, veel apparatuur draait op >embedded< windows. Dat is een hele andere tak. Embedded windows xp wordt bijvoorbeeld nog ondersteund tot 2017 en is veel beter beveiligd
Het probleem met snelheidcamera’s is al opgelost, en dat heeft maar een week geduurt. (autoblog, je moet wel ”up to date” blijven).
Vies autoblog om dit door te linken naar apparata.
Ze zijn beide relevant voor beide site’s maar plaats ze dan allebij op dezelfde site inplaats van doorverwijzingen om views te krijgen….
@diehard: Dit komt onderhand wel vaker voor, maarja beetje reclame moet ook wel kunnen toch?
Enorm veel bedrijfscomputers/apparaten werken nog op XP. Betaalterminals? XP. Kassa’s met computer? XP. Ik heb zelfs servers van grote bedrijven gezien die op XP draaien. De server zelf zag er ook uit alsof er niks meer aan gedaan is sinds die tijd, maar goed.
@Yeelen: dont try to fix something that aint broken. In dit geval dus tijd voor iets nieuws

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).