’s Werelds eerste smartphone is 20 jaar oud

IBM-Simon
Bij het woord smartphone stellen we ons nu high-tech toestellen voor, die met duizenden apps en indrukwekkende camera’s een computer in je broekzak zijn. IBM Simon, de eerste smartphone ooit, had niets van dit alles, maar is dit weekend wel jarig.

Op 16 augustus 1994 (drie jaar voordat het woord ‘smartphone‘ werd uitgevonden) zag Simon het levenslicht. IBM hoopte met deze ‘personal communicator phone’ de strijd aan te gaan met populaire PDA’s van Casio en Apple. Het verschil met deze andere PDA’s was dat Simon als enige de mogelijkheid had om te bellen en om oproepen te ontvangen. Op de eerste plaats was dit een telefoon, met de functies van een primitieve computer.

Calculator en adresboek
Op het gebied van applicaties klinkt Simon misschien een beetje simpel, maar twintig jaar geleden was het al heel wat als je een calculator op je telefoon/PDA had staan. Simon had meer, je kon er zoals gezegd mee bellen, pieper berichten ontvangen en e-mailen, maar ook was er een agenda, adresboek en rekenmachine aanwezig. Ook faxes konden verzonden en ontvangen worden door gebruik te maken van de stylus of het toetsenbord op het scherm.

Simon-IBM

Het kleine schermpje van Simon had dus wel degelijk touch-ondersteuning en reageerde op de tik van een vinger of de meegeleverde stylus. Het revolutionaire stukje techniek werd echter nooit een hit, omdat het logge formaat en gewicht het een onpraktisch geval maakte.

Ook de accuduur (van 60 minuten gesprekstijd) hielp hier niet aan mee, en dan hebben we het nog niet eens over de prijs gehad. Voor 900 dollar en een tweejarig abonnement was de IBM Simon van jou, en hoewel de prijs later naar $600,- naar beneden gehaald werd, vonden maar 50.000 Simons hun weg naar de consument.

Van harte, Simon
Ondanks de tegenvallende verkoopcijfers, heeft Simon toch een indruk achtergelaten op de smartphonewereld. Twintig jaar later lachen we misschien om dit bakbeest van een telefoon, maar het blijft indrukwekkend om te zien hoeveel functies er destijds al aanwezig waren in de machine van IBM.

Simon-vergelijking

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *