Saboteren profvoetballers FIFA games terecht?

Na de kritiek van Ibrahimović sluiten meer profvoetballers zich aan bij de kritiek op FIFA 21. Is dit het begin van het einde voor de populaire voetbalgames?

Ze zullen bij FIFA 21 ontwikkelaar Electronic Arts wel een beetje aan het zweten zijn. Eerder deze week uitte sterspeler Zlatan Ibrahimović namelijk kritiek op de game voor het gebruik van zijn gelijkenis. Volgens de Zweed had hij daar nooit toestemming voor gegeven. Enkele andere grote voetballers sloten zich bij het statement van Ibrahimović aan. Is dit het begin van het einde voor de populaire FIFA games?

Profvoetballers tegen FIFA

Ibrahimović sprak zich dus uit tegen onder andere FIFA 21, de razend populaire voetbalgame met talloze echte voetballers erin. Volgens enkele profvoetballers hebben ze daarentegen geen toestemming gegeven aan de games om hun beeltenis te gebruiken. Er is momenteel dat ook een kleine boycot van FIFA bezig, waar naar verluidt zo’n 300 voetballers zich bij hebben aangesloten.

Maar is de sabotage wel terecht? Volgens de Fédération Internationale des Associations de Footballeurs Professionnels (FIFpro) in elk geval niet. Deze non-profit organisatie zorgt voor de rechten op de beeltenis van de voetballers. Dat doen ze volgens de SportBible bij vakbonden in meer dan 60 landen. En die hebben volgens de organisatie allemaal rechtvaardig de rechten aan EA games verleend.

Follow the money

De FIFpro en EA zouden met voetballers aan tafel zijn gaan zitten om de rechten voor FIFA te bespreken. Daar gaat het daarentegen helemaal niet om, zo zegt Ibrahimović zelf vrij duidelijk. Hij vraagt zich vooral af wie er geld verdient met zijn beeltenis.

Vakbonden die lid zijn van de FIFpro beslissen hoe de omzet het beste verdeeld kan worden. Bijvoorbeeld door middelen direct onder spelers te verdelen, of door services zoals juridisch advies, tweede carrière planning en mentale en fysieke ondersteuning te geven.

Statement van de FIFpro

Welke van die opties van toepassing is voor Ibrahimović is niet bekend. Vooralsnog lijkt het er daarentegen op dat de klagende profvoetballers geen voet hebben om op te staan.

Aan de andere kant, met de omzet van FIFA van bijna $1,5 miljard aan FUT alleen kan het haast niet anders dan dat er iets niet helemaal netjes verloopt. Hoe dan ook, dit verhaal krijgt nog een staartje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *