Komt de nieuwe Samsung Galaxy Note 10 er wel?

samsung-galaxy-note-10-productieproblemen
Deze keer gaat het niet over productiefouten.

Samsung heeft voor de onthulling van de nieuwe Samsung Galaxy Note 10 al een onthullingsdatum geprikt, maar de massaproductie die nodig is om de vraag op te vangen zou wel eens in gevaar kunnen komen. Anders dan bij de Samsung Galaxy Fold ligt dat deze keer niet aan productieproblemen. Het is, net als bij Huawei, de politiek die roet in het eten dreigt te gooien. Trump heeft er weliswaar niets mee van doen, maar de consequenties zijn niet minder.

Om het probleem uit te leggen moeten we even de geschiedenis in. Van 1910 tot 1945 was Japan de koloniale overheerser van Zuid-Korea, het moederland van Samsung. Net zoals men hier soms nog de degens kruist over de Tweede Wereldoorlog of het slavernijverleden ligt die periode daar erg gevoelig. De Japanners waren namelijk niet de fijnste koloniale bezetter. Zo lieten zij veel Zuid-Koreanen dwangarbeid verrichten. Hierover zijn, toen Zuid-Korea in 1965 de diplomatieke banden met Japan herstelde compensatie-afspraken gemaakt. Toch vonden de nabestaanden van dwangarbeiders dat zij nog recht hadden op compensatie van de Japanse bedrijven waar hun familieleden voor hadden gewerkt.

Inmiddels is er tot aan het hoogste rechtscollege geprocedeerd in Zuid Korea, en zij oordeelden dat Japanse bedrijven inderdaad individuele compensatie moeten betalen. De Japanse overheid vindt dit ongehoord en voert sancties in tegen Zuid Korea als de uitspraak/betalingsverplichting voor bedrijven niet van tafel gaat. Die sancties betreffen onder meer de export van gefluoreerd polymide, zogenaamd ‘etsgas’ voor beeldschermen en ‘resist’. Alle drie deze chemische componenten zijn nodig om de befaamde Samsung Galaxy Smartphones, waaronder de Samsung Galaxy Note 10 te maken. De componenten zijn met name nodig voor de displays en halfgeleiders in de telefoons.

Als gevolg van de sancties moet men nu voor iedere zending van deze materialen naar Zuid Korea een exportvergunning aanvragen. Deze wordt door Japanners uiterst formeel behandeld en gaat dus gepaard met controles en wachttijd die kan oplopen tot wel 90 dagen. Het is bijzonder lastig voor Samsung om dit verbod te omzeilen aangezien Japan 70% van het wereldwijd benodigde gefluoreerd polymide produceert en liefst 90% van andere componenten. Het lijkt er dus op dat Samsung niet om de vergunningsplicht heen komt. Dit brengt de productie van haar smartphones en dus ook van de komende Samsung Galaxy 10 Note in gevaar.

Bron: Sammobile.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *