Samsung laat Android los, presenteert eerste Tizen-telefoon

Samsung Z
Samsung lijkt langzaam te breken met Android en presenteert haar eerste telefoon die volledig op het eigen Tizen-besturingssysteem draait.

Als de grootste smartphonebouwer ter wereld wil Samsung eigenlijk niet afhankelijk zijn van Android, hét dominante besturingssysteem wereldwijd. Op smartwatches en camera’s zijn de Koreanen al mondjesmaat begonnen met de uitrol van Tizen. Nu is daar ook de eerste officiële telefoon voor gepresenteerd: de Samsung Z.

De telefoon heeft een 4,8 inch AMOLED-scherm met een resolutie van 720p. De Samsung Z wordt aangedreven door een quadcore-processor op een kloksnelheid van 2,3GHz en ondersteund door 2 GB aan werkgeheugen. De tamelijk hoekige telefoon, met een leer-achtige achterkant zoals op de Galaxy Note 3, heeft 16GB aan opslagruimte, evenals een vingerafdrukscanner die we kennen van de Samsung Galaxy S5. De 136 gram wegende telefoon komt met een accucapaciteit van 2600mAh.

Wat biedt Tizen?

Tizen belooft volgens Samsung een snellere startup-tijd en een betere multitask-ervaring, evenals een efficiënter geheugensysteem. Als is niet helemaal duidelijk wat Samsung met dat laatste bedoelt. De eerste beelden die we van het OS hebben gezien tonen een interface die best veel op Android lijkt. Ook een aantal bekende apps van Samsung, zoals de S Health-gezondheidsapp, zijn beschikbaar gemaakt voor Tizen.

De Samsung Z komt in het derde kwartaal in Rusland op de markt, waarna andere landen zullen volgen. Of Nederland hierbij zit is nog niet bekend.

[lg_folder folder=”Samsung/Samsung_Z/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

    • @dondeboer: Ik denk dat veel mensen het niet eens door zullen hebben dat ze op een ander besturingssysteem zitten. Tizen lijkt zoveel op Android. De gemiddelde consument gaat naar de winkel voor een “Samsung” of een “Galaxy” telefoon. Apps zullen op de lange termijn geen probleem zijn. Kijk naar Microsoft. “Hoi Whatsapp, hier een zak geld. Wil je ons OS steunen?”

      Het enige wat over blijft zijn de lokale en specifieke apps zoals: Apparata, Honeywell, Zuid-Oost-Doetinchemse-voetbal-vereniging. e.d. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *