Samsung voor de rechter gedaagd door Consumentenbond

The people versus Samsung
Het wordt een ouderwets potje juridisch moddergooien tussen de Consumentenbond en Samsung. Inzet: updates voor je smartphone.

De Consumentenbond vindt dat Samsung niet duidelijk genoeg is over zijn updatebeleid en regelmatig te snel bepaalt dat sommige smartphones ‘oud’ zijn. Die oude telefoons krijgen dan geen updates meer.

In de laatste maanden hebben Samsung en de Consumentenbond – een soort vakbond voor mensen die spullen kopen – aan tafel gezeten om tot een overeenkomst te komen. Maar dat is niet gelukt, dus stappen de consumenten nu naar de rechter.

Wat is er nou mis met het updatebeleid van Samsung – en volgens de Consumentenbond ook bij de meeste andere smartphonemakers? De updates blijven gegarandeerd komen tot twee jaar na de introductie. Klinkt schappelijk, maar dat is het natuurlijk niet, want de meeste telefoons zijn wel langer dan twee jaar te koop. Stel je voor dat je een telefoon die driekwart jaar geleden is geïntroduceerd koopt. Dan heb je dus nog maar 1,25 jaar updates, de rest van de tijd is je telefoon mogelijk gevoelig voor malware.

Smartphonemakers zouden volgens de Consumentenbond een ander beleid moeten voeren waarbij de software tot twee jaar na de aankoop wordt geüpdatet. Om dat af te dwingen is nu eerst Samsung, als marktleider, voor de rechter gedaagd. We zijn benieuwd, want het kan vergaande gevolgen hebben. Zeker ook omdat Androidupdates nu toch nogal lang op zich laten wachten.

Afbeelding via Consumentenbond

6 reacties

  1. Goede actie. Ik ben benieuwd wat ervan komt.
    Als dit bevestigd wordt door de rechter, zal dit vooral grote invloed hebben voor de hele goedkope chinese telefoons die in Nederland worden verkocht.

  2. Hier gelukkig 2 jaar geleden al besloten om android te vermijden als de pest.

    Van telefoonfabrikanten die niet hun OS zelf maken, maar laten leveren door een online adverteerder, kun en mag je ook niet zoveel verwachten als het gaat om veiligheid of privacy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *