Saoedi-Arabië en Netflix delen geen gevoel voor humor

Netflix-Saoedi-Arabie-Hasan-Minhaj-Kashoggi
Regering van Saoedi-Arabië verzoekt Netflix om in te grijpen bij comedy.

De Saoedische regering heeft Netflix verzocht om een aflevering van de Stand-Up comedyshow ‘The Patriot Act’ met host Hasan Minhaj te verbieden aangezien deze in strijd zou zijn met de Saoedische wet op het gebied van cybercrime. In die wet staat dat elke vorm van digitale kritiek op het Koningshuis strafbaar is, dus je begeeft je daar ondanks de hoge temperaturen al snel op dun ijs.
Het zal niemand verrassen dat de uitzending, om precies te zijn de tweede van het seizoen, fragmenten bevat waarop de moord op Jamal Khashoggi wordt besproken.

Of het hier om humor, slechte tv of een misdrijf tegen de Saoedische regering gaat kun je zelf bekijken, want op Youtube is de passage nog gewoon te zien, ondanks de richtlijnen zelfs voor Saoedi’s.
[gv data=”LUhbZdvtzcw”][/gv]

In een reactie laat Netflix weten dat zij vindt dat zij handelt zoals alle media in zo’n geval doen. Zij hebben het wederrechtelijk gebruik direct gestaakt. De Electronic Frontier Foundation, die zich bezig houdt met burgerrechten op internet ziet dit anders. Directeur Jillian C. York noemt de beslissing van Netflix een affront voor de vrijheid van meningsuiting.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat Netflix gevraagd is om een eigen productie terug te trekken. Wel besloot het bedrijf eerder om niet in China te opereren vanwege de ‘uitdagende’ regelgeving op het gebied van vrijheid van meningsuiting.

Wij hopen dat presentator Hasan Minhaj voorlopig geen vakantieplannen heeft. De straffen voor kritiek op het bewind zijn niet overal even mals.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *