Saoedi-Arabië gaat YouTube-richtlijnen opstellen

Als dat maar goed gaat
De welbekende YouTube video’s van driftende auto’s over drukke snelwegen in Saoedi-Arabië behoren misschien tot het verleden.

De commissie voor audiovisuele media in Saoedi-Arabië zegt dat in een interview met de The Wall Street Journal. De directeur van deze commissie, Riyadh Najm zegt dat hij richtlijnen wil opstellen. Met deze richtlijnen moet het duidelijker worden voor de inwoners van Saoedi-Arabië wat wel en niet mag.

Vooralsnog lijkt er niets in de richtlijnen te staan die het uploaden verbied van video’s met auto’s die levensgevaarlijke capriolen uithalen. In eerste instantie zal het gaan om video’s waarin tabak, alcohol en seksuele handelingen een rol spelen.

De richtlijnen lijken vooral te gelden voor productie maatschappijen. In het interview zegt Riyadh Najm “Kritiek is acceptabel zolang het professioneel en constructief is”. Het lijkt er dan ook op dat de richtlijnen vooral bedoeld zijn om criticasters de mond te snoeren.

Zo zijn er al meerdere personen aangehouden en vastgezet nadat zij video’s hadden geüpload waarin kritiek werd geuit op de regering. Dit lijkt dan ook een gevolg te zijn van de Arabische lente waarbij social media een grote bron van informatie was. Sites zoals YouTube en Twitter werden toen ook veelvuldig gebruikt om medestanders te vinden en regeringen omver te werpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *