Satoshi Nakamoto houdt Bitcoin markt weer in zijn greep

satoshi-nakamoto-bitcoin-craig-wright-binance
Felle strijd escaleert, Bitcoin SV van dé beurs gehaald.

De bekendste mythe uit onze tijd is waarschijnlijk die van Satoshi Nakamoto. Wie was toch die illustere figuur die de Bitcoin heeft opgezet en na 2010 plotseling verdween? De wildste geruchten doen de ronde. Was het één persoon of een groep? Sinds 2016 doet het verhaal de ronde dat de Australische cryptobelegger en zakenman Craig Wright degene is die achter het meest besproken pseudoniem van de afgelopen 10 jaar schuil gaat.

Hoewel het er in eerste instantie op leek dat hij het echt was gingen veel mensen later twijfelen. Toen hem gevraagd werd om onomstotelijk bewijs gaf Wright in 2016 aan dit niet te willen leveren. Het bijzondere argument was dat de Bitcoin gebruikt kon worden voor financiering van terroristische activiteiten. Wright was bang dat hij daarmee als ontwikkelaar van het systeem in problemen zou komen als hij zou aantonen dat hij de man achter Nakamoto was. Hierna trokken eerdere ‘gelovigen’ het bewijs in twijfel en bestond al snel consensus dat hij NIET Satoshi was. Sindsdien gaat hij door het leven onder de weinig flatteuze bijnaam ‘Faketoshi’.

Hoewel hij nadien bleef insinueren dat hij wel degelijk Nakamoto was bleef hij andere projecten, zoals Bitcoin Cash (BCH) ondersteunen. Dit totdat er vorig jaar een oorlog uitbrak rond de Bitcoin Cash. Samen met enige secondanten zette hij een nieuwe cryptomunt op, Bitcoin Satoshi’s Vision oftewel Bitcoin SV (BSV). Hij dreigde de toen de cryptowereld kapot te maken en alle fouten die hij als ‘Satoshi’ met de Bitcoin had gemaakt te verbeteren. Ook had hij inmiddels, onder eigen naam, naar eigen zeggen duizenden patenten geregistreerd.

Toen hij recentelijk aankondigde dat hij iedereen die zou betwisten dat hij Nakamoto was aan zou klagen dacht men eerst dat het weer een roep om aandacht was. Toen hij echter vorige week de daad bij het woord voegde en diverse crypto-prominenten een juridische sommatie stuurde was de beer los. De CEO van Binance, de grootste beurs in cryptomunten ter wereld, dreigde Bitcoin SV van ‘zijn’ beurs te halen als Wright de claim dat hij Satoshi was niet in zou trekken. Ook bij herhaling van de stelling dat hij Satoshi was zou Bitcoin SV verbannen worden.

Wederom dacht de cryptobeurs dat men naar een wedstrijd ‘wie heeft de langste’ zat te kijken, maar niets blijkt minder waar. Wright en CZ, zoals de CEO van Binance wordt genoemd, wisselden nog wat onbeleefdheden uit en eerder vandaag was het raak. Aan het einde van de (Nederlandse) middag maakte Binance officieel bekend dat dat Bitcoin SV vanaf 22 april haar notering zal verliezen.

De gevolgen aanzienlijk aangezien veel beurzen in het algemeen de koers van Binance volgen bij het (de)listen van munten en investeerders snel opstappen zodra hun cryptomunt niet langer verhandelbaar is op de grootste cryptobeurs ter wereld. De koers van Bitcoin SV is dan ook al meer dan 10% gedaald sinds de bekendmaking terwijl het geïnvesteerd kapitaal als een dolle wordt opgenomen.

Na dik 10 jaar heeft Satoshi Nakamoto de markt voor de Bitcoin dus weer in zijn greep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *