Schokkend: jouw naaktfoto’s liggen toch op straat

illegale-versies-deepnude-deepfake
Zelfs als je nooit naaktfoto’s hebt gemaakt.

Vorige week was er even nieuws rond een app met de illustere naam ‘deep nude’. Dankzij zogenoemde deepfake technologie kon je in de app een foto uploaden van een dame met kleding aan. Vervolgens ging de app er met AI-toepassingen en andere technieken mee aan de slag en in enkele seconden had je een fake ‘naaktfoto’ van diezelfde persoon. Toen het nieuws uitkwam ging het verhaal volgens de ontwikkelaars viral.

Dat leek een slim verdienmodel, want voor $ 99,- kon je een upgrade kopen die zorgde voor hogere resoluties. Volgens de makers hadden zich in no-time 500.000 gebruikers aangemeld. Het bleek al snel dat gebruikers niet alleen aan de haal gingen met foto’s van beroemdheden. Binnen no-time circuleerden geruchten over wraak op ex-vriendinnen, afpersing en andere ellende. Hierop besloten de makers de website en de app snel offline te halen. Eind goed, al goed zou men denken.

Wie daarmee dacht dat je opgelucht adem kunt halen komt bedrogen uit. The Verge ontdekte dat er in de periode dat de app wel online was al slimmerds geweest zijn die specs hebben gedownload. Inmiddels hebben zij illegale kopieën van de software gemaakt die op diverse plekken op internet te vinden zijn. Het is duidelijk dat we die vindplaatsen even niet delen, maar het is inderdaad niet moeilijk om nieuwe alternatieven te vinden.

Inmiddels kun je voor een paar dollar al een versie kopen die nog ‘beter’ schijnt te zijn dan de premium versie die de originele makers aanbieden. Zo zou het mogelijk zijn om de watermerken, die in de originele bewerkingen stonden, te verwijderen. Ook zijn er versies die helemaal geen watermerken meer bieden. Inmiddels wordt er ook gesproken over versies waar malware in versleuteld is, dus de geest is uit de fles.

Aangezien de app zich specifiek heeft gericht op vrouwen maakt men zich grote zorgen. Of naaktfoto’s echt of nep zijn maakt immers niet uit voor de impact die verspreiding op het leven van een slachtoffer kan hebben. Ook wordt in de threat onder de tweet van de eigenaar al gesproken over het feit dat de app ook ingezet kan worden door pedofielen.

De vraag is in hoeverre deze ellende door gaat zetten en hoe je jezelf ertegen kunt wapenen. In eerder onderzoek liet The Verge namelijk al zien dat het juridisch nog niet zo makkelijk is om actie te nemen tegen dergelijke vormen van online misbruik. Van Catfishing is immers geen sprake. Nu is het Nederlandse rechtssysteem anders dan het Amerikaanse en ben ik geen privacy-jurist, maar ik kan me zo voorstellen dat de Nederlandse wet ook niet duidelijk is op dit punt. Bovendien moet je, als je actie wilt nemen, wel weten wie de maker is. Bovendien blijkt maar weer pijnlijk dat alles wat eenmaal op internet verschijnt niet meer (geheel) te verwijderen is. Hoe men dit op moet lossen lijkt nog niet duidelijk. Een appje lijkt in ieder geval zinloos.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *