Scholieren: ‘iPhone X gemaakt door dwangarbeid’

'iPhone X gemaakt door dwangarbeid'
Een groepje scholieren spreken tegen de media.

Dat de kleding die je draagt en de tech-apparaten die we hebben niet altijd in eerlijke omstandigheden zijn gemaakt weten we allemaal. Ook de productie van de iPhone X lijkt niet helemaal kosjer te verlopen. Zes scholieren die in een fabriek werkten klappen uit de school over de werkomstandigheden.

Het gaat om tieners in de leeftijd tussen de 17 en 19 jaar. Ze werkte bij assemblagefabriek Foxconn in China. Eén van de grootste en bekendste iPhone-fabrieken ter wereld. Naar eigen zeggen moesten ze 11 uur per dag werken in de fabriek. De werkzaamheden vielen onder een stage. In China is het verboden om als stagiair meer dan 40 uur te werken in een week.

De zes scholieren werden door de school aan het werk gezet bij Foxconn. Volgens de leerlingen zijn zo’n 3.000 scholieren van deze middelbare school werkzaam in de fabriek. Apple en Foxconn hebben hoogte gekregen van het nieuws. De bedrijven zeggen dat de studenten vrijwillig aan het werk waren en dat er geen sprake was van dwangarbeid. Daarnaast geven ze toe dat er in sommige gevallen sprake was van illegaal overwerk. Dat zou inmiddels zijn aangepakt. (via Financial Times)

9 reacties

  • @ffw88: Nou, zeker geen ‘…Next!’

   Zeker met het geld wat een iPhone kost, mag je verwachten dat dit gewoon goed geregeld is. Het is anno 2017, dus dit mag van mij zeker aan de kaak gesteld worden!

   • @willeme: iPhone X2 wordt €3.000,-.. wel door west-europeanen gemaakt.. alle gekheid, dergelijke verschillen in economie is helaas niet 1 2 3 op te lossen. Die mensen daar zijn zelfs blij met hun werk, het is vaak dit of erger. Hiermee probeer ik het zeker niet goed te praten, maar als Apple ermee stopt komt er een ander voor in de plaats vrees ik. Wij willen allemaal een goedkeaupe aifeun.. Kijk hoeveel rommel we tegenwoordig kopen op bijv. alibaba, of bijv bij zo’n Primark.. en vooral niet afvragen hoe dat zo goedkoop kan…. want ik heb 3 volle tassen voor € 9,95..

    • @lekkaah: Ik ben het heel erg oneens met bijna elke zin. In plaats van een oeverloze discussie wil ik graag iets anders aandragen: Ben & Jerry’s, een van de meest populaire ijsmerken. Tegenwoordig een onderdeel van Unilever, maar in hun zelfstandige tijd waren ze voorstanders, voorvechters en voorlopers op het gebied van Corporate Sustainable/Social Responsibility. Hun missie: making the best casting ice cream as nice as possible.

     Op elk gebied werd gekeken: hoe kunnen we dit zo goed mogelijk regelen? Paar voorbeelden: de chocolade brownies kwamen uit een bakkerij uit Chicago, dat speciaal was ingericht om daklozen weer aan het werk te krijgen (iets wat de overheid daar minder actief doet). Alle melkproducten kwamen bij boeren zelf vandaan, geen tussenpersoon, gewoon voor een eerlijke prijs. Chocola: idem dito.

     Ja, Ben & Jerry’s is duurder dan andere ijsmerken, maar naast een topproduct hebben ze ook met de rest rekening gehouden. Max Havelaar Avant La Lettre, natuurlijk. Maar het kan dus wel degelijk. Sterker nog: Apple pretendeert uitstekend dit te managen:

     https://images.apple.com/supplier-responsibility/pdf/Apple-Progress-Report-2017.pdf

     Van mij hoeft niet alles spotgoedkoop, maar het moment dat een smartphone 1.350 kost mag je verwachten dat het aan alle eisen én ambities voldoet. Dat is nu niet het geval, klaarblijkelijk.

     • @lekkaah: Uiteraard moet het goede handel zijn en is geld een bepalende factor. En je kan ook goede handel realiseren met een ijzersterke supply-chain. Sterker nog, als jij als bedrijf geen goed MVO-plan hebt en niet de juiste certificeringen omdat aan te tonen, kom je bij veel grote bedrijven niet eens binnen. Overheid sowieso niet. Het is wel degelijk (gelukkig maar) een trend om dit telkens beter voor elkaar te krijgen. Daarom is het van de zotte dat zo’n iPhone nog steeds door kinderen wordt gemaakt.

      Dat Fipronilschandaal is erg (heeft niets met dwangarbeid te maken, dat terzijde), maar niet niets af aan mijn mening en de ambities van Ben & Jerry’s destijds.

     • @willeme: Mee eens hoor, ik vind het ook zeker goed dat dit onder de aandacht wordt gebracht. Ik weet alleen niet wat ik kan geloven als ik ergens een keurmerk op zie. Je leest vaak genoeg dat de controle slecht of helemaal niet wordt uitgevoerd. Of het nou om ‘bio’ producten gaat of om keurmerken e.d. Maar wel 150% van de vraagprijs vragen.

 1. Apple ging er juist altijd zo prat op dat dit soort uitwassen bij hun (onder)aannemers hadden uitgebannen.

  Zo blijkt maar weer, dat als je de druk maar hoog genoeg opvoert, dat dit heel moeilijk uit te voorkomen is.

  Boze Trump-tweet in 3, 2, 1…

 2. Waarom gaat dit over apple , elke smartphone wordt wel ergens in een laagloonland gemaakt , zelfs alle elektronica ! Kijk maar naar auto’s , komen ook meer en meer fabrieken in Marokko,Turkije , roemenië en dat is ook niet voor het goede klimaat , loonkosten zijn 1/4 van hier , reken maar uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *