Schoolcomputers gaan radicaliserende leerlingen opsporen

Kids terroristen
Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn.

IS‘, ‘Jihad’, ‘You Only Die Once’: als je kind (of leerling) op dat soort termen aan het Googlen is, heb je een serieus probleem. Gelukkig kunnen computers die informatie opslaan en doorsturen.

De stichting Importunus uit Hilversum werkt aan een lijst met zoektermen die op radicalisering kunnen duiden. Installeer speciale software op het computernetwerk van de school, voeg de lijst toe, en voila: mini-terroristen worden opgespoord in een handomdraai. Een vertrouwenspersoon maakt daar een screenshot van en komt in actie. Dat gebeurt in eerste instantie via een gesprek.

“Het systeem is ontwikkeld om digitaal pesten tegen te gaan, maar we breiden het nu uit voor radicalisering,” zegt Pauline van Dulken van Importunus. Het doel van de stichting is om ‘digitaal ongewenst gedrag’ tegen te gaan’. Een scholier die zich aanmeldt voor de jihad, dat is natuurlijk minstens zo ongewenst als het pesten van een klasgenoot.

Het ministerie van Onderwijs is van het project op de hoogte. “Wij ondersteunen scholen bij het signaleren van radicalisering. Het is aan hen om te bepalen hoe ze die signalen willen oppikken”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

2 reacties

  1. Ik had verwacht dat ze dit al lang en breed hadden. Het is zo voor de hand liggend dat ik het me eigenlijk nooit heb afgevraagd aangezien ze wel op allemaal andere dingen filteren op scholen.

  2. Je zou toch verwachten dat de leerlingen bij zo’n meldsysteem bewust willens en wetens er op gaan zoeken. Schoolleiding pesten onder het mom van vrijheid van meningsvorming.
    Ik denk dat het zelfs averechts werkt, dat wat niet mag is per definitie interessant, dus zoeken de leerlingen thuis of op hun smartphone extra fanatiek op IS en jihad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *