Schraapsite Gaspedaal moet stoppen met database-snuffelen

Auteur: , 2 Reacties
Raadt het gaspedaal!

Gaspedaal.nl mag van het gerechtshof in Den Haag niet langer de database van AutoTrack voor eigen gewin gebruiken.

De automotive zoeksite – sinds 2011 in handen van de Telegraaf Media Groep (TMG) – haalt bij diverse occasionaanbieders informatie weg en presenteert de resultaten op haar eigen pagina’s. Dit tot groot ongenoegen van Autotrack.nl (de Persgroep), waar Gaspedaal dagelijks ruwweg 100.000 zoekopdrachten uitvoert. Daar valt wat voor te zeggen, want AutoTrack loopt daardoor bezoekers mis. Gaspedaal verdedigt dit door te stellen dat het een ‘aanzuigende werking’ heeft en er meer verkeer wordt doorgelust naar AutoTrack.

Het gerechtshof in Den Haag heeft eindelijk meer duidelijkheid in de langslepende procedure – dit speelt al sinds 2007 – geschept: Gaspedaal is illegaal bezig door gegevens uit de database van AutoTrack te halen en maakt inbreuk op het databankenrecht.

Gaspedaal mag meteen even €200.000 aan proceskosten aftikken aan De Persgroep. Mogelijk komt daar nog een schadeclaim achteraan. “De Persgroep zegt zich te beraden op het verder verhalen van geleden schade op de Telegraaf Media Groep (TMG)”, aldus de Volkskrant,

Deze uitspraak kan trouwens verregaande gevolgen hebben voor andere auto- of vacaturesites die inhoud uit andere databases schrapen. “Voor het eerst worden eigenaren van websites beschermd. Het loont voor uitgevers daardoor om te investeren in het opbouwen van een database.” Aldus de Persgroeps Automotive & Technology-directeur Sander van den Hout.

De zoekmachine van Gaspedaal.nl
De zoekmachine van Gaspedaal.nl2 reacties

Dit bericht hoort ook op AB!
Ik snap het wel, maar als consument heb ik geen zak aan 20 auto-zoek-sites. Ik wil 1 meta-site. Kan mij het rotten op welke site uiteindelijk de advertentie geplaatst is…….

:-(

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).